Kako epidemiološke mere utiču na duhovnu bliskost

Braničevo

Društvo

Kako epidemiološke mere utiču na duhovnu bliskost

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

„Nijedna bolest nikada nije toliko pogodila crkvu, a naročito pravoslavnu, kao korona“, kazao je episkop požarevačko-braničevske eparhije dr Ignatije.

Po njegovim rečima zapadnom čoveku ne pada teško da bude sam, jer je on navikao na to, ali korona predstavlja poseban problem za nas koji smo navikli na komunikaciju, naša crkva nas je naučila da ostvarimo blizak odnos jedni sa drugima.

„Kada se sretnemo svi se mi ljubimo i grlimo, a ne može da prođe nijedna manifestacija bez toga. Sama crkva je zajednica ljubavi, pa u liturgiji postoji jedan segment gde đakon kaže: Ljubimo jedni druge, da bi se jednodušno ispovedali. Nekada se dešavalo da su se svi ljubili među sobom, naročito sveštenici i to pokazuje taj najprisniji odnos. Sada je sve nekako uskraćeno i to strašno boli. Nama strašno smeta to da ne možemo da sednemo ili da se sretnemo na ulici i sednemo zajedno u restoran i budemo bliski. Rukovanje takođe potiče iz dubine ljudskog bića koje je biće zajednice. Jedno je kada vam neko kaže volim vas, a drugo je kad vas pomiluje i to je sasvim jedna druga priča. Ova korona je nešto što pogađa pravoslavnu crkvu, ali nadamo se da će proći“, rekao je vladika Ignatije.

 

Episkop požarevačko-braničevske eparhije dr Ignatije

On je ovom prilikom apelovao na građane da se vakcinišu jer je, kako kaže, vakcinacija jedini lek protiv ove bolesti.

To Top