Kako građani odlažu kabasti otpad

Požarevac

Društvo

Kako građani odlažu kabasti otpad

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Iako su kontejneri predviđeni za odlaganje komunalnog otpada iz domaćinstva, neretko građani u i oko njih odlažu kabasti otpad, što ne samo da može oštetiti kontejnere, već i ruži sliku grada.

Reporter portala E-Braničevo je protekle nedelje na nekoliko lokacija u Požarevcu zabeležio kabasti otpad pored kontejnera. Nije isključeno da ga ima i u kontejneru ali se ne vidi jer je zatrpan drugim smećem.

javascript:void(0)Dečija kolica i staklo

Nažalost, ovo je postala uobičajna praksa, potvrdili su nam iz JKP „Komunalne službe“ Požarevac.

„Kod stambenih zgrada nalaze se veliki kontejneri od pet kubika i neki građani koji čak i ne žive na teritoriji grada Požarevca to zloupotrebljavaju tako što donose otpad koji nije komunalnog karaktera i odlažu ga u kontejner ili pored njega“, rekao je za E-Braničevo dr Srđan Filipović, rukovodilac tehničkog sektora u JKP „Komunalne službe“ Požarevac.

To nam govori da još uvek nije dovoljno razvijena svest ljudi o pravilnom odlaganju otpada, iako se o toj temi poslednih godina mnogo govorilo u medijima. Takođe, mnogi građani ne znaju koje tačno usluge pruža JKP „Komunalne službe“ Požarevac kada je u pitanju odnošenje otpada.

Kako objašnjava Filipović, osnovna delatnost ovog preduzeća je prikupljanje komunalnog otpada iz domaćinstva koji građani odlažu u kontejnere ili kante i za takvu vrstu delatnosti je opremljeno.

„Kabasti otpad u vidu bele tehnike, nameštaja, tepiha i sličnog građani ne bi trebalo da bacaju u kontejnere jer oni nisu predviđeni za tu vrstu otpada. Pozivam sve građane koji su naši korisnici i imaju kabasti otpad da se jave komunalnom preduzeću na broj 012/543-750, objasne o kojoj vrsti i količini otpada se radi i zakažu termin kada će iz komunalnog preduzeća doći po njega“, kazao je za E-Braničevo Filipović i dodao da je ta usluga besplatna.

Srđan Filipović

On napominje da u kabasti otpad ne spada baštenski otpad, građevinski šut i ostaci od renoviranja kupatila, što građani često odlažu pored kontejnera, već za to moraju da angažuju drugog prevoznika koji će to da odveze na deponiju građevinskog otpada i šuta koja se trenutno nalazi na kraju industrijske zone.

Svedoci smo da, ako je u pitanju manja količina baštenskog otpada, komunalni radnici ga ipak odnose, kao i pepeo koji, podrazumeva se, ne sme biti vruć kako ne bi došlo do zapaljivanja otpada.

Reporter portala E-Braničevo fotografisao je pored kontejnera dečija kolica, jorgan i aparat za kafu, a ima i drugih stvari poput kišobrana, stakla, cipela, otirača…

Aparat za kafu pored kontejnera

Posao komunalnim radnicima  „olakšavaju“ sakupljači sekundarnih sirovina koji obilaze kontejnere po gradu i odnose ono što mogu da iskoriste, a otežavaju psi lutalice koji raznose smeće po čitavoj ulici ili stambenom bloku, što nije nimalo lep prizor.

To Top