Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja u Požarevcu

Foto: A. G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije pod sloganom “Bezbednost počinje s tobom!”, posle Novog Pazara, Subotice i Sremske Mitrovice došao je u Požarevac.

Na Trgu oslobođenja u Požarevcu danas je održana manifestacija sa ciljem edukacije i povećanja bezbednosti saobraćaja. Po rečima Mirka Kokovića, pomoćnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, cilj ove manifestacije je edukacija i unapređenje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a naročito mladih ljudi, zato što oni najviše stradaju u saobraćaju.

“U gradu Požarevcu se u poslednjih pet godina dogodilo skoro 2.000 saobraćajnih nezgoda, smrtno je stradalo 17 lica i ono što je najbolnije, nastradalo je i jedno dete. Želimo da poruka sa današnjeg  događaja bude da se pre svega se pridržavate saobraćajnih propisa i preporuka, da koristite sigurnosni pojas i da u periodu slava i slavlja koji sledi ne konzumirate alkohol kada vozite”, poručio je Koković.

On je još napomenuo da je uzročnik velikog broja saobraćajnih nesreća korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, kao i da do najtežih saobraćajnih nesreća dolazi zbog velike brzine. Preporuka je vozačima je, kaže, da poštuju ograničenje brzine i da prilagode vožnju stanju puta i uslovima saobraćaja.

Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika Požarevca, kazao je da je grad Požarevac proteklih godina načinio mnogo koraka ka poboljšanju bezbednosne situacije dece u saobraćaju.

“Uređene su zone oko škola, kako u gradskim, tako i u seoskim mesnim zajednicama. Održane su brojne edukacije dece u predškolskim i školskim ustanovama na virtualnim i montažnim poligonima, kao i tribine za povećanje bezbednosti ostalih ugroženih kategorija u saobraćaju”, istakao je Mijatović.

On je podsetio da je Savet za bezbednost grada Požarevca više puta vršio podelu auto sedišta za bebe, tako da ih je od 2021. godine do sada ukupno uručeno oko 1.500, i da se svake godine održava “Pažljivkova smotra”.

On je još ovom prilikom izdvojio da su postavljeni brzinometri za upozorenje na prekoračenje brzine na sedam lokacija ulaska u grad i da je nabavljena potrebna oprema za saobraćajnu policiju. Najavio je i da je pri kraju izrada strategije akcionog plana bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Požarevca za period od 2024. do 2028. godine.

U nastavku manifestacije, posetioci su bili u prilici da razgovaraju sa učesnicima događaja, da se upoznaju sa kampanjama Agencije za bezbednost saobraćaja i svim važnim pitanjima u vezi sa bezbednim i odgovornim ponašanjem u saobraćaju, da se informišu o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, štetnosti i posledicama upotrebe mobilnog telefona u vožnji, vožnje pod dejstvom alkohola i posledicama koje nosi vožnja brzinom većom od ograničene.

Posebna pažnja je posvećena odgovornom ponašanju u saobraćaju tokom zimskih meseci kada su uslovi na putevima otežani usled vremenskih uslova.

Ove godine manje saobraćajnih nesreća u Srbiji

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tokom ove godine, zaključno sa 23.11.2023,  bilo je 29.731 saobraćajna nezgoda (0.4 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu)  u kojima je povređeno 15.442 (11 odsto manje u odnosu na prošlu godinu), a život je izgubilo 438 ljudi (12 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu).

Najčešći uzroci nezgoda bili su pogrešno izvođenje radnji od strane vozača (kod 40 odsto nastradalih), neprilagođena brzina (oko 26 odsto), uticaj alkohola (oko 11 odsto), uticaj puta (oko 6 odsto) i propust pešaka (oko 4 odsto).

 

To Top