Kretanjem do zdravlja

Braničevo

Zdravlje

Kretanjem do zdravlja

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava 10. maja svake godine, počev od 2002. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula globalnu kampanju u cilju podizanja svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti, očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja.

Ovaj dan se u našoj zemlji obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja”, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja.

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela pomoću snage i mišića koje dovodi do potrošnje energije (sagorevanja kalorija) i jedan je od kriterijuma za ocenu zdravlja. Brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal...sve ovo je fizička aktivnost.

Redovna umerena fizička aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom stanju. Fizička aktivnost unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osećaj pripadnosti zajednici.

S obzirom da je kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti van kuće ili radnog mesta u prethodnom periodu bilo ograničeno zbog epidemije kovida 19, preporučuje se da svakog dana postepeno povećavamo trajanje i intenzitet fizičke aktivnosti, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top