Krkobabić u poseti opštini Žagubica i porodici Dervišević

Žagubica

Događaji

Krkobabić u poseti opštini Žagubica i porodici Dervišević

Foto: RTV Homolje

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić boravio je juče u Žagubici gde se sastao sa čelnicima ove opštine i posetio porodicu Dervišević iz Laznice koja je dobila kuću sa okućnicom preko programa Ministarstva za brigu o selu.

Jelena Dervišević i njena osmogodišnja ćerka Ana su se posle života u zajednici sa Jeleninim roditeljima, bratom i njegovom porodicom, preselile u svoj dom. Slobodu, komfor i sreću pronašle su u kući od 90 kvadrata, a Jelena je nastavila da se bavi poljoprivredom.

„Teški dani su iza mene. Razmišljala sam da se odselim kod sestre u Italiju i da nije bilo ove pomoći države, sigurno bih tako i učinila. Sada imam svoj krov nad glavom i vidim budućnost ovde za sebe i svoje dete“, rekla je Jelena.

Osim njih, još dve familije iz Žagubice su od početka programa Ministarstva za brigu o selu dobile bespovratna sredstva i rešile stambeno pitanje.

Preko drugog konkursa Ministarstva za brigu o selu, 2018. godine, žagubička Zemljoradnička zadruga „Homoljemed“ koja i danas uspešno posluje, dobila je 15 miliona dinara za nabavku opreme za razvoj pčelarske proizvodnje. Ministar je sa svojim saradnicama danas ponovo obišao zadrugu i uverio se da ona sve bolje radi i dobija čak i međunarodna priznanja.

Nakon toga, Krkobabić je zajedno sa meštanima žagubičkih sela učestvovao u vožnji na redovnoj seoskoj liniji kojom odnedavno saobraća minibus koji su lane dobili preko programa Ministarstva za brigu o selu.

Opština Žagubica je uz još 60 jedinica lokalne samouprave korisnik bespovratnih sredstava za nabavku ovog prevoznog sredstva za seosko stanovništvo. Besplatan prevoz je počeo da funkcioniše, uspostavljene su redovne linije, a koriste ga i sportisti da iz svojih sela stignu na trening ili takmičenje.

„Lokalna samouprava se trudi da aktivno učestvuje u zadovoljavanju potreba svog stanovništva, ulažemo u infrastrukturu ali izlazimo u susret i za sve drugo što je u našoj moći. Zahvalni smo Republičkoj Vladi i Ministarstvu za brigu u selu na svim programima koje realizuju za razvoj naših sela, poboljšanje uslova života i ostanak stanovništva u seoskim sredinama“, izjavio je Safet Pavlović, predsednik Privremenog organa opštine Žagubica.

I četvrti program ovog ministarstva realizovan je u Homolju. Sredinom avgusta ove godine više od 3.000 posetilaca uživalo je, takmičilo se i družilo u Medveđici na manifestaciji Miholjski susreti sela, koja se već tradicionalno treću godinu organizuje u selima širom Srbije.

“Žagubica i Homolje u celini su jedinstven i prepoznatljiv deo Srbije. Sve više ljudi se opredeljuje da ovde ostane. U tome moramo da nastavimo da ih ohrabrujemo, konkretno kao i do sada - novi putevi, vodovod i kanalizacija, nova radna mesta ali i okretanje onome po čemu je Homolje karakteristično, a to su porodična gazdinstva, zadruge, etno turizam i njihovi prepoznatljivi proizvodi“, poručio je ministar Milan Krkobabić nakon radne posete Žagubici.

                       

To Top