Nakon praznika broj obolelih Požarevljana u porastu

Požarevac

Društvo

Nakon praznika broj obolelih Požarevljana u porastu

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Epidemiološka situacija u Požarevcu slična je drugim gradovima u Srbiji, beleži se porast broja obolelih u proteklih nedelju dana.

Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac, kaže za E – Braničevo da se broj pacijenata koji se javljaju na dnevnom nivou u kovid ambulantu povećao ovih dana.

„Infekcija je krenula nakon novogodišnjih i božićnih praznika, uglavnom su kovidom zaraženi mladi i nevakcinisani. Na dnevnom nivou bude čak i do 200 pregleda, a od toga čak 60 i više zaraženih koranavirusom. Kroz kovid ambulantu prolaze i drugi pacijenti, sezona je virusnih infekcija, pa je i to razlog većeg priliva pacijenata“, kazala je Stojković.

Ona navodi da su obe ambulante preopterećene iako rade svakodnevno do 22 časa i preporučuje svakom pacijentu sa respiratornom infekcijom da se javi u respiratornu ambulantu kako bi se ustanovilo da li se radi o ovom ili nekom drugom virusu.

„Uglavno nam se ljudi javljaju sa povišenom temperaturom, koja nije toliko visoka, gušoboljom, kijavicom, malaksalošću, uopšteno to su znaci virusne infekcije, ali ukoliko se temperatura povisi, ukoliko počne otežano disanje, gušenje, to je već alarmantno, mora se obavezno doći u kovid ambulantu“, naglašava Stojković.

Ona ističe da je izuzetno zadovoljna brojem vakcinisanih, a posebno je raduje što se povećava broj onih koji primaju prvu dozu. Samo u ponedeljak je dato 13 prvih doza.

„Od početka vakcinacije do 10. januara imali smo 79.905 prvih vakcina, revakcinisanih 32.288, a onih koji su primili treću dozu 17.109. Mogu da zaključim da raste svest građana da je jedini način da se zaštite vakcinacija“, napomenula je Stojković.

Ona ne isključuje mogućnost zaražavanja vakcinisanih osoba u društvu gde je više obolelih od korone, ali su, kaže, simptomi tada znatno blaži.

To Top