Narodna stranka Požarevac osudila potez gradonačelnika

Požarevac

Saopštenja

Narodna stranka Požarevac osudila potez gradonačelnika

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

U našu redakciju stigla je i reakcija Narodne stranke Požarevac povodom nedavnih dešavanja na lokalnim izborima u Zaječaru. Saopštenje prenosimo u celosti.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je na nezakonit i nedemokratski način učestvovao, na sam dan izbora, u prikupljanju glasova na teritoriji opštine Zaječar. Samim tim je prekršio Zakon o lokalnim izborima  (STAV 1 OSNOVNE ODREDBE, ČLAN 3, objavljen u Sl. gasniku RS, br. 129/2007, 34/2010 – odluka US, 54/2011, 12/2020, 16/2020 i 68/2020). Ovaj član zakona glasi ovako:
Građani biraju odbornike na osnovu slobodnog, opšteg i jednakog izbornog prava. Izborno pravo građanin ostvaruje neposredno, tajnim glasanjem. Niko nema pravo da, po bilo kom osnovu, sprečava ili primorava građanina da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog glasanja ili da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao.  
Da li je samim tim doveo u pitanje i svoju poziciju gradonačelnika? U danima koji prethode pregovorima vladajuće koalicije sa opozicijom ovo sigurno nije put kojim se ide. Dakle, oni i dalje žele apsolutnu vlast po bilo koju cenu i ne brinu o načinu na koji će doći do nje. 
Narodna stranka Požarevac oštro osuđuje ovaj potez  i zahteva podnošenje odgovornosti gradonačelnika grada Požarevca.
Pitanje koje se samo nameće jeste da li gradončelnik, građanima Požarevca daje uzor da se zakon ne treba poštovati, ili sebe svrstava iznad istog.
 

To Top