Obeleženo 130 godina zadrugarstva u Srbiji

Požarevac

Događaji

Obeleženo 130 godina zadrugarstva u Srbiji

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom obeležavanja 130 godina od osnivanja prve zadruge, danas je u sali restorana u Zabeli održana svečanost na kojoj su dodeljene zahvalnice najzaslužnijima za doprinos razvoju i afirmaciji zadrugarstva.

Nikola Mihailović,  predsednik Zadružnog saveza Srbije, podsetio je da su pre 130 godina formirane prve zadruge na području Braničevskog i Podunavskog okruga, a godinu dana kasnije i zadružni savezi. Zanimljivo je, kaže, da je prva zadruga formirana u Vranovu, a potom u Azanji, ali je prva prijavljena zadruga u Azanji.

“Cilj današnjeg skupa je obeležavanje značajnog jubileja – 130 godina od osnivanja prve zadruge. Pošto je prva zadruga formirana u aprilu, očekujemo da od proleća da krenemo u obeležavanje jubileja. Naši predlozi su da se uradi kvalitetna monografija uz angažovanje profesora sa poljoprivrednog i veterinarskog fakulteta i sa instituta, da se otvori muzej zadrugarstva Republike Srbije i da jubijel obeležimo velikom svečanom akademijom u Beogradu”, istakao je Mihailović.

Nikola Mihailović

On je podsetio da Zadružni savez Srbije,kao nacionalna asocijacija zemljoradničkih zadruga, pruža stručnu pomoć pri osnivanju i poslovanju zadruga, sarađuje sa pokrajinskim i okružnim zadružnim savezima i koordinira njihov rad, kao i da sarađuje sa državnim institucijama prilikom donošenja propisa i mera ekonomske i agrarne politike.

“Predali smo predlog za formiranje Ministarstva za razvoj preduzetništva i zadrugarstva i sada čekamo da se formira nova Vlada Srbije i da se on razmotri. Druga sistemska mera o kojoj već nekoliko godina razgovaramo sa Ministarstvom poljoprivrede je formiranje Uprave za stočarstvo. Takođe, predložili smo i formiranje Fonda za razvoj zadruge preko koga bi se vršilo finansiranje zadruga i zadrugara. Sledeća sistemska mera na kojoj insistiramo je zapošljavanje stručnih kadrova u zadrugama”, rekao je Mihailović.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da grad ima dobru saradnju sa Zadružnim savezom Srbije, ali i sa poljoprivrednim proizvođačima.

“Nekada se za poljoprivredu u Požarevcu izdvajalo pet do 10 miliona dinara godišnje, a imali smo i situacije, pre deceniju i više, da ta sredstva ostanu neutrošena. Sada smo uz dobru obostranu komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima doneli niz mera. Povećali smo sredstva, pa je tako prošle godine izdvojeno 42 miliona dinara, a ove 47 miliona dinara. Takođe, svako ko konkuriše na nivou grada, a ima ispravnu dokumentaciju, dobije sredstva. Ako se nakon konkursa pokaže da je neko ispod crte, mi obezbedimo dodatna sredstva”, rekao je Pavlović.

Saša Pavlović

Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, istakla je da zadruge nemaju tretman u ekonomskoj politici u poljoprivredi koji zaslužuju, te da bi se na toj oblasti trebalo ozbiljno raditi u budućnosti.

“Svesni smo da u ekonomskoj politici u poljoprivredi zadruge predstavljaju jedan od oblika koji može da se javi za neke subvencije, bez ikakvih prioriteta, a uz mnogo ograničenja. I danas imamo problem da zadruge koje imaju više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, kakvih u Vojvodini ima 63, nigde ne mogu ostvariti podsticaje, a najviše doprinose budžetu i razvoju poljoprivrede u svojim, ne samo lokalnim, nego i širim zajednicama, a iz tog budžeta najmanje toga mogu ostvariti”, istakla je Bizonj.

Jelena Nestorov Bizonj

Pohvalila je program Ministarstva za brigu o selu “500 zadruga u 500 sela”, koji predstavlja dobar primer podrške za razvoj zadrugarstva, a ima za cilj razvoj poljoprivrede i ostanka i života ljudi na selu, ali i grad za to što svaki poljoprivrednik koji aplicira dobije sredstva.            

U ranijem periodu nagrađivane su zadruge sa najvećim prihodom i najvećim brojem zaposlenih, a na današnjoj svečanosti su nagrađene zadruge koje su se bavile stočarskom proizvodnjom i koje rade sa zadrugama.

Nakon dodela zahvalnica usledila je predstava „Maske“ u izvođenju amaterskog pozorišta Doma za smeštaj odraslih lica Kulina, koja je humanitarnog karaktera.

Obeležavanje jubileja u Zabeli su organizovali Zadružni savez Srbije, Osnovni zadružni savez sa sedištem u Požarevcu i Udruženje novinara Agropres.

 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top