Otvorena izložba povodom 100 godina petrovačke gimnazije

Petrovac

Događaji

Otvorena izložba povodom 100 godina petrovačke gimnazije

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Sinoć je u Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi otvorena izložba "100 godina petrovačke gimnazije".

U saradnji Srednje škole "Mladost", Zavičajnog muzeja i Kulturno prosvetnog centra Petrovac na Mlavi, zajedno sa istoričarima Miroljubom Manojlovićem i Miloradom Đorđevićem, profesorkom srpskog jezika i književnosti i bivšom direktorkom Jadrankom Cvetković i ostalim građanima koji su učestvovali u prikupljanju materijala, izložbu su pripremili kustosi Darko Stokić i Jasmina Živković.

Stokić je kazao da, iako je prošla kroz mnoge teške periode, posebno tokom Drugog svetskog rata i različite reforme tokom 100 godina svoga postojanja, Gimnazija je sačuvala svoj visoki renome i svoju kulturno-prosvetnu ulogu, pružajući učenicima široko obrazovanje i opštu kulturu čime ih na najbolji način priprema za dalje školovanje.

„Potpuno ukorenjena u razvoj grada Gimnazija je uvek imala posebno i važno mesto za sve Petrovčane, jer ona nije bila samo škola u kojoj se sticalo znanje, već i centar društvenog života. U njenom holu pored diskoteke koja je bila omiljeno mesto za izlaske mladih, organizovane su i izložbe, koncerti, pozorišne predstave i druga dešavanja. Deleći sudbinu sredine i vremena u kome je nastala i razvijala se Gimnazija je ostala škola u kojoj se prožimaju tradicija i inovativnost, iskustvo i mladost. Izložba nije samo priča o Gimnaziji, već je priča o svima nama koji smo je pohađali, jer sve ono što čini njen duh i danas u sebi nose svi njeni sadašnji i bivši učenici i nastavnici", rekao je nekadašnji učenika gimnazije i kustosa izložbe Darko Stokić.

Izložbu je svečano otvorio direktor Srednje škole "Mladost" Aleksandar Filipović i biće otvorena za posetioce u Zavičajnom muzeju mesec dana, a zatim se seli u galerijski prostor srednje škole ,,Mladost” gde će biti stalna postavka.

To Top