Otvorena izložba slika “Konceptualnost svesti“

Požarevac

Kultura

Otvorena izložba slika “Konceptualnost svesti“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac otvorena je izložba slika Vladete Deletića pod nazivom „Konceptualnost svesti“.

Marina Radosavljević, viši kustos i istoričar umetnosti, kazala je da su predstavljene slike odraz originalnog i kreativnog načina kombinacije elemenata simbolizma i nadrealizma i da upravo taj bizaran spoj kolorita, slučajnih i namernih mrlja može da nosi hiljadu naziva, ali da sve zavisi od posmatrača.

„Vladeta Delitić gospodari svetom koji je sam osmislio. Svaka slika ima svoju vlastitu sudbinu i opis svoje egzistencije. Sav taj usplahireni visoko ekspresivni nadrealni rečnik priziva neko drugo, drugačije čovekovo biće, njegove nemire, žudnje i lepotu“, kazala je Radosavljević.

 

Marina Radosavljević

Istakla je da slike karakteriše prezasićenost detaljima, kako bi se prevazišao strah od praznog prostora. Mlade dame, ratnice, igračice i svetice koje Deletić predstavlja delimično i potpuno obnažene, na posmatrača nikada ne ostavljaju utisak naturalističke telesnosti, one su uvek u prvom planu kao statični, centralni motiv kompozicije.

Autor izložbe istakao je da je ovo njegova peta samostalna izložba, a njenu postavku čine slike koje su nastajale poslednjih 10 godina. Njima želi da pokaže svoju nadrealnu umetnost koja ima za cilj da premosti sve dramatične situacije u stvarnosti.

„Poruka ove izložbe je da pozitivna svest nije na prodaju, kao ni za pozajmicu, ona je svojina duhovno kulturne intelektualne vrednosti ličnosti onih osoba i one populacije koja je dužna da neguje i vrednuje kulturu, da čuva prirodu i prirodne resurse, kao i međuljudske odnose i svoju ličnu kulturu“, naveo je Deletić.

 

Vladeta Deletić

Učenici muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca upotpunili su događaj izvođenjem dela klasične muzike.

Učenici požarevačke muzičke škole

Izložba je otvorena za posetioce do srede, 23. marta.

To Top