Pavlović: Bolje da smanjimo broj dece nego da zatvaramo vrtiće

Požarevac

Društvo

Pavlović: Bolje da smanjimo broj dece nego da zatvaramo vrtiće

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i komandant Štaba za vanredne situcije, kaže da odluka o smanjenju broja dece u vrtiću nije samo odluka Štaba, već i predškolske ustanove, i Ministarstva prosvete.

Obaveštenje Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“  da od 4. novembra vrtić mogu da pohađaju samo deca čija su oba roditelja u radnom odnosu izazvalo je lavinu komentara na društvenim mrežama, gde je veliki broj roditelja izrazio nezadovoljstvo zbog uvođenja ove mere.

Zvanično se niko iz lokalnog Štaba za vanredne situacije nije obratio javnosti, ali je gradonačelnik Saša Pavlović, koji je i predsednik Štaba, na pitanje novinara prilikom obilaska Tehničke škole u Kostolcu dao obrazloženje ove odluke.

On je istakao da je odluka Štaba isključivo vezana za aktuelnu epidemijsku situaciju, kao i da bi, u slučaju širenja zaraze u vrtiću, Štab bio kriv što nije preduzeo adekvatne mere.

„Videli smo da zdravstvena situacije nije dobra, da svakog dana imamo obolele i da na neki način moramo da smanjimo broj dece u vrtićima. Pošto imamo roditelje koji ne rade gledali smo da gledali smo da broj dece smanjimo na taj način što će ih oni čuvati. To je daleko bolje nego da zatvramo vrtiće što nam ne ide u prilog niti želimo da radimo. Na ovaj način smo broj dece smanjili za 30 odsto“, kazao je gradonačelnik.

On je još istakao da je u Štab stigao zahtev za mišljenje od Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“ i da ovo nije odluka samo Štaba za vanredne situacije grada Požarevca, već i Ministarstva prosvete, te da je on, kao komandat Štaba, dužan da poštuje i sprovodi odluke.

„Ovo su propisane mere Ministarstva prosvete gde u jednom od članova stoji da je potrebno da oba roditelja imaju potvrdu da rade kako bi dete moglo da ide u vrtić dok se situacija sa kovidom 19 ne stabilizuje“, naglasio je Pavlović.

To Top