PCR test za bolnicu – za koga važe nova pravila i kako se primenjuju?

Požarevac

Društvo

PCR test za bolnicu – za koga važe nova pravila i kako se primenjuju?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Iz Opšte bolnice Požarevac poručuju da postupaju u skladu sa uputstvima dobijenim od Ministarstva zdravlja, kao i sve ostale ustanove iz Plana mreža zdravstvenih ustanova.

Opšta bolnica Požarevac počela je od 15. jula da primenjuje nove mere koje podrazumevaju da se nevakcinisano zdravstveno osoblje mora vakcinisati po povratku na posao sa godišnjih odmora, i to o svom trošku. Takođe, pacijenti koji su na hospitalizaciji moraju imati PCR test ne stariji od 48 sati. Ovo se odnosi i na pacijente koji se primaju na stacionarno lečenje, koji takođe sami moraju platiti PCR test ukoliko nisu vakcinisani.

Nakon što se u ovdašnjoj javnosti digla prava bura nakon ovakvih odluka, iz Opšte bolnice Požarevac poručuju da postupaju u skladu sa uputstvima dobijenim od Ministarstva zdravlja, kao i sve ostale ustanove iz Plana mreža zdravstvenih ustanova.

Naše postupanje u ovom slučaju ne razlikuje se od drugih bolnica u Srbiji“, navodi Uprava požarevačke bolnice.  

Objašnjavaju da im je iz ministarstva predočeno da su ove mere  donete u cilju sprečavanja širenja infekcije kovida 19 nakon što je na nivou Srbije uočen porast broja obolelih kod nevakcinisanog zdravstvenog osoblja, naročito po povratku sa godišnjih odmora, kao i kod pacijenata koji su primani na stacionarno lečenje.

Pojašnjavajući detalje, navode da će samo pacijenti sa stanjem u kojem je neophodna hitna hospitalizacija, moći će da se prime u bolnicu na osnovu antigenskog testa koji će biti rađen na licu mesta. Svi ostali moraće da imaju ili potvrdu o vakcinaciji ili PCR test, ne stariji od 48 sati.

,,Nijednom pacijentu neće biti uskraćena zdravstvena nega u skladu sa njegovim zdravstvenim stanjem. Ukoliko vitalne indikacije pacijenta ne dopuštaju imunizaciju, takvom pacijentu će biti ukazana medicinska pomoć bez obavezne vakcinacije, uz primenu svih mera zaštite, „ navodi Uprava Opšte bolnice Požarevac.

Što se tiče zaposlenih, kažu da takođe postupaju u skladu sa odlukom Ministarstva zdravlja, počev od 15. jula.

To Top