PLAN RAZVOJA: Veliko Gradište do 2033. prepoznatljiva turistička destinacija

Veliko Gradište

Događaji

PLAN RAZVOJA: Veliko Gradište do 2033. prepoznatljiva turistička destinacija

Foto: Opština VG

How Good Of A Friend Are You Really?

U opštini Veliko Gradište u utorak, 16. maja, organizovan je drugi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine Veliko Gradište za period 2023-2033 godina, u okviru javne rasprave o Nacrtu plana razvoja.

Nacrt Plana razvoja izrađen je u prethodnom periodu, od strane Opštinskog tima zaduženog za izradu Plana razvoja, u okviru programa „EU Exchange 6 – Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“, uz podršku eksperata Stalne konferencije gradova i opština, a kroz proces konsultacija sa tematskim radnim grupama.

“U planu akcenat je stavljen na ekonomski razvoj kroz mere koje doprinose razvoju turizma i poljoprivrede kao osnovnim privrednim granama, ali i unapređenje malih i srednjih preduzeća u cilju stvaranja poslovnog okruženja i smanjenja stope nezaposlenosti na teritoriji opštine Veliko Gradište, socijalna zaštita, briga o porodici i mladima i u samom vrhu prioriteta to je borba za povoljniju demografsku sliku opštine Veliko Gradište“, naglasio je Milić, ukazavši i na izgradnju i konstrukciju komunalne i saobraćajne infrastrukture, unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje sistema dobrog upravljanja.

Kako je rekao, neke od aktivnosti se već i realizuju – marina, pristan u Ramu, biciklistička staza Ram-Zatonje, mere za ublažavanje posledica klimatskih promena, mere energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije, podrška porodici i deci kroz školu roditeljstva i zaštita Srebrnog jezera.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), objasnio je da je okosnica programa ,,Exchange 6” pružanje stručne podrške gradovima i opštinama u razvoju srednjoročnog planiranja, kapitalno budžetiranje i transparentno upravljanje budžetom i finansijsko upravljanje kontrole i interne revizije.

“Opština Veliko Gradište i naša organizacija imaju brojne zajedničke aktivnosti, a tokom ove godine ključno je svakako ono na čemu radimo u okviru programa ,,Exchange 6” koji finansira Evropska unija, a sprovodi naša organizacija, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvom za evropske integracije.  U okviru ove zajedničke inicijative, naša organizacija nastavlja višegodišnji rad sa lokalnim vlastima u Srbiji na unapređenju procesa planiranja  i realističnog finansiranja prioriteta lokalne samouprave”, kazao je generalni sekretar.

Tarbuk je naveo i da SKGO trenutno, kroz program ,,Exchange 6“, podržava 32 lokalne samouprave i u postupku je finalnih priprema podrške za još 28 lokalnih samouprava u Srbiji. Takođe, on je istakao da je opština Veliko Gradište jedna od 12 lokalnih samouprava kojima SKGO trenutno pruža ovu vrstu podrške, a koja je zaslužena na osnovu kvalitetne podnete prijave.

Nacrt Plana razvoja opštine Veliko Gradište 2023-2033, prisutnima je predstavila Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave opštine Veliko Gradište.

Vizija Plana razvoja je da opština Veliko Gradište 2033. godine bude prepoznatljiva turistička destinacija, savremena, zdrava, čista, ekonomski razvijena, poljoprivredno osnažena opština i socijalno odgovorna prema svojim građanima.

To Top