Plansko uređenje Ramske tvrđave

Veliko Gradište

Turizam

Plansko uređenje Ramske tvrđave

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije područja i okoline srednjovekovne tvrđave Ram u opštini Veliko Gradište trajaće do 10. decembra.

Prema ovom planu trebalo bi da se uredi područje površine 6,59 hekatra. Građevinsko područje u obuhvatu plana je podeljeno na tri prostorne i funkcionalne zone.

Prva urbanistička zona obuhvata samu tvrđavu i opredeljena je za kulturu. Uslov je da se, prilikom uređenja prostora, ni na koji način ne sme se ugroziti tvrđava, kao ni vizure ka njoj.

Urbanistička zona dva obuhvata zaštićenu okolinu Ramske tvrđave. Ona je podeljena na tri celine. Na prvoj su planirane slobodne zelene površine, kulturni sadržaji i turizam, a na drugoj celini, koja predstavlja urbani deo naselja Ram, trebalo bi da se razvijaju novi kulturni i obrazovni sadržaji. Pored toga, predviđeno je i formiranje javnog parkinga. Na trećoj celini ove zone predviđeno je formiranje vikend naselja.

Treća urbanistička zona obuhvata deo koji ne predstavlja zaštićenu okolinu spomenika kulture i tu se predviđa razvoj komercijalnih sadržaja koji će podržati turistički karakter naselja.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top