Počeo upis dece u osnovnu školu preko portala eUprava

Braničevo

Društvo

Počeo upis dece u osnovnu školu preko portala eUprava

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Kako i prethodnih godina, putem Portala eUprava počev od 20. marta do 31. maja, roditeljima će biti dostupna usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi.

U prvi razred osnovne škole školske 2023/2024. godine upisuju se deca koja na dan početka školske godine, 1. septembra, imaju 6,5 do 7,5 godina, odnosno rođena u periodu od 1. marta 2016. do 28. februara 2017. godine.

Dete starosti od šest do šest i po godina, po želji roditelja, može da se upiše u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu, dok dete starije od sedam i po godina, koje zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Upis dece u prvi razred osnovne škole u skladu sa zakazanim terminima obavlja se u periodu od 1. aprila do 31. maja.

Roditelji prilikom upisa deteta u školu ne donose ni jedan dokument u papirnom obliku već škola po službenoj dužnosti pribavlja podatke elektronskim putem iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta, zdravstvenog informacionog sistema kao i podatak o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Izuzetno, ukoliko je lekarski pregled deteta izvršen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi potrebno je da roditelj potvrdu odnese u školu.

Ministarstvo prosvete obezbedilo je podršku roditeljima u vezi sa eZakazivanjem termina za upis i testiranje deteta u osnovnu školu. Sva pitanja i nedoumice u vezi sa  elektronskim zakazivanjem termina mogu se dobiti na telefon 011/73-50-557.

 

To Top