Podsećanje na izložbe održane od 2018. do 2022. u požarevačkoj galeriji

Požarevac

Kultura

Podsećanje na izložbe održane od 2018. do 2022. u požarevačkoj galeriji

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

Na trenutnoj postavci u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu prikazan je izbor plakata muzejskih izložbi, izložbi samostalnih likovnih i primenjenih umetnika, kao i gostujućih izložbi održanih u Galeriji savremene umetnosti od 2018. do 2022. godine.

Posetioci mogu da se podsete uspešnih izložbi domaćih umetnika, gostujućih ustanova i udruženja i izložbi iz zbirki Narodnog muzeja Požarevac.

U Galeriji savremene umetnosti, u 2022. godini održane su četiri izložbe sa predmetima i umetničkim delima iz zbirki Narodnog muzeja Požarevac. Zapažena je bila izložba akvizicija 2018-2021., potom izložba posvećena konjima održana povodom 59. Ljubičevskih konjičkih igara, arheološka izložba o gemama i kamejama i izložba posvećena Ružici Bebi Pavlović i Milici Dinić, umetnicama koje su stvarale u drugoj polovini 20 veka.

Kroz ovu izložbu, publika se može podsetiti i izložbe održane 2018. godine povodom obeležavanja 300 godina od Požarevačkog mira pod nazivom „Predstave Požarevačkog mira na gravirama, kartama i medaljama – replike“.

Od gostujućih izložbi predstavljenim plakatima u periodu od 2018. godine izdvajaju se izložbe grafika Anrija Tuluz-Lotreka. Izložbu je činilo 21 delo - litografije i ilustracija iz pariskih revija. U saradnji sa Muzejem nauke i tehnike ostvarene su izložbe  „Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije“ i „Usitnjavanje“, na kojoj su učestvovali i Narodni muzej u Požarevcu, Etnografski muzej i Farmaceutski fakultet.

Bogat likovni program ostvaren je gostovanjem umetnika, najviše slikara i grafičara iz Srbije – Dimitrija Pecića, Aleksandra Mladenovića Leke, Vladana Ranđelovića, Kacpera Božeka, Ljubiše Đurića, Snežane Vujović Nikolić, Sofije Ječine…

Izožba je otvorena do 1. februara, a ulaz je slobodan.

To Top