Poljoprivrednici postigli dogovor sa predstavnicima vlasti

Braničevo

Poljoprivreda

Poljoprivrednici postigli dogovor sa predstavnicima vlasti

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U zgradi Vlade Srbije danas je održan sastanak predstavnika vlasti i sedam udruženja poljoprivrednika. Kako E-Braničevo saznaje, dogovor oko ključnih zahteva poljoprivrednika je postignut.

Sastanaku je ovaj put, pored ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković, prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

„Dobili smo obećanje od premijerke i ministarke poljoprivrede da neće biti osnivanja poljoprivredne komore, jer bi ona u današnjim uslovima sadržala neke poljoprivrednike koji ne bi radili u interesu poljoprivrede. Što se tiče prijavljivanje parcela u eAgrar koje obrađujemo a nisu u našem vlasništvu, dobili smo obećanje da ćemo moći za oko dva meseca da ubacimo te parcele“, kazao je Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ za E-Braničevo.

Kako objašnjava, Ministarstvo poljoprivrede će da uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove vlade i biti spreman za dalje procedure, tačnije izmene i dopune zakona koje su neophodne. Takođe, vlasnici parcela na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, biće u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima, kako bi se mogućnosti zloupotreba svele na minimum.

„Pošto će nakon dva meseca proći javni poziv za podsticaje, dogovorili smo se da kasnije bude raspisan poseban javni poziv samo za te parcele“, dodao je Savić.

Podsećamo da su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici sedam udruženja - “Stig“, “Naše mleko”, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, “Složni Pidikanci”, “Brestovački ratari”, “Spas i opstanak stočara zapadne Srbije” i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice.

 

To Top