Poljoprivrednicima se nudi sve niža cena suncokreta – novi protest u utorak

Braničevo

Poljoprivreda

Poljoprivrednicima se nudi sve niža cena suncokreta – novi protest u utorak

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Članovi Udruženja poljoprivrednika „Stig“ nakon neuspešnih pregovora o ceni suncokretovog zrna, odlučili su se na još jedan protest, ovog puta udruženi sa poljoprivrednicima iz Vojvodine, koji je zakazan za narednu nedelju.

Kako portal E –Braničevo saznaje od  Nedeljka Savića, predsednika Udruženja poljoprivrednika “Stig”, razumevanje za njihove probleme ponove je izostalo.  Zato će ponovo na ulice, da blokiraju saobraćaj. 

Novi protest je zakazan za utorak, 9.avgust, a ovog puta poljoprivrednicima Braničevskog okruga pridružuju se i kolege iz Vojvodine. Udruženje „Inicijativa za opstanak poljoprivrede“ organizuje protest na pet lokacija na području Vojvodine, a Udruženje poljoprivrednika „Stig“ u Požarevcu na istom mestu kao i do sada.

„Toliko dugo smo u ovome, toliko sastanaka, a nismo se ni milimetar pomerili od početne pozicije", kaže Nedeljko Savić.

Podsetimo, predstavnici Udruženja „Stig“ imali su u ponedeljak sastanak sa šefom kabineta predsednika države Ivicom Kojićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, povodom cene suncokretovog zrna. Na sastanku im je ponuđena cena od 70 dinara po kilogramu, odnosno 580 evra po toni, kojom oni nisu bili zadovoljni, odnosno zahtevali su 700 evra po toni. 

BEZ DOGOVORA IZMEĐU POLJOPRIVREDNIKA STIGA I MINISTRA

Obećano im je tada, po rečima Savića,  da će do 4. jula država ipak pokušati da dodatno poveća otkupnu cenu. Međutim, desilo se obrnuto. Ponuđeno im je manje novca nego pre tri dana. 

Naime, na jučerašnjem sastanku kom su prisustvovali predstavnici ministarstva, dva državna sekretara, šef kabineta ministra poljoprivrede, generalni menadžer kompanije “Victoria oil” i predstavnici udrženja “Stig”, predložena je cena od 62 dinara po kilogramu, odnosno 500 evra po toni, s obzirom na to da kako ide žetva, srazmerno pada cena. 

“ U ponedeljak nam je ponuđena cena od 70 dinara po kilogramu, odnosno 580 evra, a naš zahtev bio je 700 evra, da bi juče došli u Požarevac i ponudili 500 evra po toni, odnosno 62 dinara po kilogramu. Mi sada tražimo 650 evra po toni plus pdv od osam odsto, koliko je sada u Mađarskoj. Ono što traže ratari, nije popularno, ali treba da se kaže, suncokretovo ulje u rafovima ne može da bude 196 dinara, to je neizdrživo, pogotovo zato što imamo sušu. Tražimo da se cena malo iskoriguje, smatramo da to nije neki udar na kućni budžet. Kako oni kažu prosečno domaćinstvo troši 3,7 litra ulja, to je oko 150 dinara povećanja na potrošačku korpu, ne bi se to odrazilo ni na inflaciju, niti bilo šta drugo” , kaže Savić.

To Top