Pored stolarije, novac i za zamenu ložišta

Braničevo

Ekonomija

Pored stolarije, novac i za zamenu ložišta

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Pored zamene stolarije u domaćinstvima, koju će država i lokalne samouprave sufinansirati sa polovinom sredstava, u okviru planova unapređenja energetske efikasnosti biće subvencionisana i zamena peći, odnosno individualnih ložišta u domaćinstvima, pišu Večernje novosti.

Iako će tačni iznosi subvencija i kriterijumi za prijavu građana tek biti definisani javnim pozivom, očekuje se da bi kroz ovaj program moglo da bude zamenjeno čak 1,2 miliona ložišta koja trenutno ne ispunjavaju ekološke standarde, pišu Večernje novosti.

„U novim zakonima iz oblasti energetike biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu na čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija. Svesni smo da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga ćemo, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz upravu za energetsku efikasnost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prenose Večernje novosti.

Kompletnu vest pročitajte OVDE.    
 

To Top