Porodice u Srbiji nekada su imale po petoro dece, a danas...

Braničevo

Društvo

Porodice u Srbiji nekada su imale po petoro dece, a danas...

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom Svetskog dana porodice, koji se obeležava 15. maja, Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da u proseku porodice u Srbiji imaju manje od dvoje dece, preciznije 1,58.

Kako se navodi, po jedno dete ima 51,8 odsto porodica, dvoje dece 40,1 odsto, troje 6,7 odsto, a četvoro i više dece 1,4 odsto porodica.

Što se tiče tipa porodica najviše je onih koje čine bračni parovi sa decom - 48,9 odsto, zatim bračni parovi bez dece - 28,3 odsto, samohranih majki je 13,7 odsto, a 3,6 odsto ima samohranih očeva. Prema podacima RZS 3,2 odsto ima vanbračnih parova sa decom i 2,3 odsto vanbračnih parova bez dece.

Generalna skupština Organizacije ujedinjenih nacija proglasila je 15. maj za Međunarodni dan porodice 1993. godine. Ovaj dan ističe značaj porodice u međunarodnoj zajednici. Prvi put je obeležen 15. maja 1994. godine.

Na ovaj dan širom sveta organizuju se razne manifestacije na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Cilj obeležavanja je afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune odgovornost prema zajednici. 

To Top