Povećana prodaja goriva, da li se građani plaše nestašice?

Braničevo

Društvo

Povećana prodaja goriva, da li se građani plaše nestašice?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Na pumpama širom Srbije od juče su primetne veće gužve. Ekipa portala E-Braničevo proverila je kakva je situacija na pumpama u Požarevcu i da li su organičene količine točenja goriva.

Kako saznajemo od radnika na tri požarevačke pumpe, sinoć je bila povećana prodaja goriva jer je veliki broj građana punio rezervoare do vrha, te je zato došlo do stvaranja gužve. Po njihovim rečima, prodata je gotovo duplo veća količina naftnih derivata.

Od jutros je situacija bolja, mada se sporadično dešavalo da se naprave redovi kod pumpi. Gužve je bilo jutros između 7 i 8 časova, ali to nije neuobičajno zato što ljudi toče gorivo pre odlaska na posao, kažu radnici na požarevačkoj pumpi u naselju „Đura“. Kasnije u toku dana nije bilo dužih redova.

Nekoliko automobila na pumpi

Jedna Požarevljanka koja je želela da ostane anonimna, kazala je za naš portal da strahuje od netašice goriva, ali da ipak neće napuniti rezervoar.

„Natočila sam  gorivo za 2.000 dinara jer trenutno ne mogu više novca da izdvojim. Iskreno, plašim se da će doći do nestašice goriva iako nas uveravaju da neće“, kaže ona.

Vozači sa kojima smo danas razgovarali na pumpi kod KPZ za žene natočili su gorivo za 1.000 ili 2.000 dinara, kao što to uvek čine, i uopšte ne razmišljaju o tome da goriva neće biti.

„Narod je generalno uplašen jer svakakvih informacija ima u medijima i na društvenim mrežama. Smatram da nema potrebe stvarati zalihe, a samim tim i bespotrebne gužve na pumpama“, rekao je jedan vozač iz Požarevca za E-Braničevo.

 

Toče gorivo za 1.000 ili 2.000 dinara

Trenutno je ista situacija i na pumpi kod rampe na lučičkom putu – konstantno se toči gorivo ali nema dužih redova. Jedan taksista koga smo tamo zatekli kazao nam je u neformalnom razgovoru da su pojedine njegove kolege sinoć napunile rezervoar usled panike zbog navoda na društvenim mrežama da nam preti nestašica goriva. I on je, priznaje, zbunjen i razmišlja o tome da li bi trebalo napraviti zalihe.

Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetke, kazao je za RTS da nema razloga da se stvaraju zalihe jer je država spremno dočekala ovu krizu i obezbedila dovoljne količine naftnih derivata.

„Pojavile su se lažne informacije na društvenim mrežama da je došlo do redukcije isporuka naftnih derivata, što je nedopustivo. Država je obezbedila dovoljne količine i dizela i benzina“, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Raša Kojčić.

Više o tome OVDE.

Tržišna inspekcija utvrdila je povredu Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih mesta nafte i naftnih derivata na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje, navodi RTS.

U prvoj od kontrola, izvršenoj na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. Stav 1 Zakona o zaštiti potrošača, piše RTS.

Kompletnu vest pročitajte OVDE.     

Na požarevačkim pumpama nije bilo ograničenja količine točenja goriva, kao štoj je to bio slučaj na pojedinim pumpama u Srbiji, a radnici tvrde da naftnih derivate ima u dovoljnim količinama.

To Top