Požarevac 13. put proglašen za najhumaniji grad

Požarevac

Događaji

Požarevac 13. put proglašen za najhumaniji grad

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Institut za transfuziju krvi Srbije svake godine organizuje svečani novogodišnji prijem u znak zahvalnosti svojim partnerima koji su kontinuirano radili na širenju ideje važnosti davanja krvi u svom okruženju i na taj način doprineli porastu broja davanja krvi. Prijem je ove godine održan u Požarevcu, gradu koji je više od decenije najhumaniji u Srbiji sa procentom davanja krvi iznad pet odsto.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, kazao je da mu je velika čast što je Požarevac domaćin ovog prijema i poželeo svim gostima dobrodošlicu, a potom se prisutnima obratila dr Vesna Mijucić, direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije. 

“Naši dobrovoljni davaoci krvi, koji su suštinski smisao naših aktivnosti oko kojih se okupljamo, i ove godine su pokazali veliku humanost i odgovornost prema svojoj zemlji i građanima. Ove godine smo uspeli da prikupimo oko 70 hiljada jedinica krvi i zahvaljujući pomoći koji su pružili svi naši partneri, a to su Crveni krst, lokalne samouprave, svi dobri ljudi i dobrovoljni davaoci krvi koji pomažu onda kada je najteže. Zajedničko delovanje svih nas je formula za uspeh i tako moramo da nastavimo u budućnosti”, kazala je Mijucić.

dr Vesna Mijucić

Na zadatku da obezbede dovoljne količine krvi za sve pacijente koji se leče u zdravstvenim institucijama u Beogradu i osam opštih bolnica na teritoriji Srbije za koje je nadležan Institut za transfuziju krvi, susretali su se sa brojnim izazovima, naročito u vreme epidemije koronavirusa, kazala je načelnica Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi Ivana Rodić, a potom predstavila ostvarene rezultate o broju prikupljenih jedinica krvi u ovoj godini. 

Za najuspešniju opštinu u Republici Srbiji proglašen je Lazarevac, a za najuspešniji grad  Požarevac. U 2021. godini dostignuti nivo davanja krvi u Požarevcu bio je 5,35, ove godine je 5,54 a očekuje se da do kraja decembra dostigne šest odsto, kazala je Rodić.

“Ovog priznanja za najhumaniji grad ne bi bilo bez naših dobrovoljnih davaoca krvi, a 13 godina čine su generacije i generacije dobrovoljnih davaoca. Mi zaista negujemo kulturu humanosti u gradu”, naglasio je Pavlović. 

Plaketa za najhumaniji grad u rukama gradonačelnika Požarevca

Dijamantsku plaketu Šampion solidarnosti za Zimsku i Letnju kampanju 2022. godinu dobili su Požarevac, Koceljeva, Loznica,  Valjevo, Smederevo, Velika Plana i Šabac.

Zlatnu plaketu Šampion solidarnosti za Zimsku kampanju 2022. dobio je Lazarevac, srebrnu u Ljubovija, a bronzana u Krupanj. Zlatna plaketa Šampion solidarnosti za Letnju kampanju 2022. uručena je Golupcu, srebrna Obrenovcu, a bronzanu dele Petrovac i Smederevska Palanka.

To Top