Požarevac dobio reciklažno ostrvo

Požarevac

Događaji

Požarevac dobio reciklažno ostrvo

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

U ulici Jovana Šerbanovića, prekoputa Doma zdravlja Požarevac, postavljano je reciklažno ostrvo koga čine tri kontejnera - po jedan žuti kontejner za aluminijske limenke i PET plastiku i plavi za papir i karton.

Ivan Jovanović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Bambi, istakao je da postavljanje ovog ostrva predstavlja završnicu akcije pod nazivom ,,Mala škola reciklaže“ u okviru koje je organizovano edukativno takmičenje učenika.

,,Oko 4.200 đaka osnovnih škola u Požarevcu sakupljalo je reciklažni otpad i učestvovalo u podizanju ekološke svesti u gradu. Oni su se edukovali, učili kako bi trebalo skladištiti otpad, a nadamo se da će svoju probuđenu svest prenositi na starije sugrađane i da ćemo svi doprineti da grad bude čist i da se otpad reciklira. Sakupljeno je oko pola tone otpada, a u takmičenju je pobedila Osnovna škola ,,Miloš Savić“ iz Lučice, zato što su učenici uspeli da sakupe najviše otpada“, istakao je Jovanović.

Ivan Jovanović

Slaviša Stojadinović, direktor Osnovne škole ”Miloš Savić” Lučica, naglasio je da je važno organizovati ovakve akcije, te da je lepo i korisno da učenici rade na razvijanju ekološke svesti i da učestvuju u zaštiti životne sredine.

,,Dokaz da naši učenici imaju razvijenu ekološku svest jeste upravo to da su prikupili najviše reciklažnog materijala“, naglasio je Stojadinović.

Slaviša Stojadinović

Violeta Belanović Kokir, direktorka vodećeg operatera ambalažnog otpada Sekopak, kazala je da je edukativna akcija koju su sproveli sa kompanijom Bambi počela u martu, te da su najmlađi sugrađani imali priliku da nauče kako da sprovedu primarnu selekciju, šta da rade sa ambalažom i na koji način je adekvatno odložiti. Nada se da će oni svoja saznanja podeliti sa svojim roditeljima, prijateljima i komšijama.

„MALA ŠKOLA RECIKLAŽE“ ZA OSNOVCE U POŽAREVCU

 Violeta Belanović Kokir

,,Reciklaža je veoma bitna i važna, jer bi ambalaža trebalo da završava u reciklaži, a ne na deponijama. Otpad koji se ovde sakuplja ići će na razvrstavanje, baliranje i reciklažu, u zavisnosti od materijala. Za papir, karton i PET plastiku imamo reciklažu u Srbiji, a za aluminijum i limenke nemamo – to se izvozi“, rekla je Kokir i dodala da je ovo samo početak saradnje, te da u budućnosti građani mogu očekivati još kontejnera i zvona za staklenu ambalažu kada se stvore uslovi za to.

Nagrađene škole

Zahvalnice na učešću i prigodne poklone dobili su i predstavnici sledećih osnovnih škola: ,,Sveti Sava“, ,,Desanka Maksimović“, „Božidar Dimitrijević Kozica“, ,,Vuk Stefanović Karadžić“, ,,Sveti Vladika Nikolaj“, ,,Dositej Obradović“ i ,,Kralj Aleksandar Prvi“.

To Top