Požarevac domaćin Republičkog festivala KUD-ova gluvih i nagluvih Srbije

Požarevac

Događaji

Požarevac domaćin Republičkog festivala KUD-ova gluvih i nagluvih Srbije

Foto: Međuopštinska organizacija Savez gluvih i nagluvih

How Good Of A Friend Are You Really?

Na manifestaciji je učestvovalo ukupno šest folklornih ansambala i 10 individualnih takmičara (ukupno 116 u takmičarskom delu i 23 gostujuća izvođača) iz 13 različitih gradova.

Prvo mesto u folkloru osvojilo je Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac, KUD gluvih ,,Jakov Petrović Bjedov’’, sa igrom ,,Na prelu i igre iz Šumadije’’. Koreografiju je postavio  Vojislav Petrović. Drugo mesto pripalo je Međuopštinskom udruženju gluvih i nagluvih Požarevac na temu igre iz Srbije „Hajde, pa veselo“. Za ovu koreografiju bio je zadužen Vladimir Stojadinović. Treće mesto osvojilo je Udruženje gluvih i nagluvih ZO Užice sa igrom ,,Izvorne  igre  iz Užica'', a koreograf je bio Mića Petrović.

U kategoriji izvođenje recitala - recitacija prvo mesto pripalo je  Tatjani Radvanj Papđurdes, predstavnici Organizacije gluvih Novi Sad, KUD ,,Jovan Boljarić’’, sa pesmom ,,Čekaj ja ću doći’’, autorke Ljiljane Vukosavljević. Drugi je bio Zlatko Matić, predstavnik Udruženja gluvih i nagluvih ZO Užice, sa pesmom ,,Krvava bajka’’, autorke Desanke Maksimović.

Održano takmičenje u izvođenju recitala -recitacija

Žiri je radio u sastavu: Dragana Vasović, profesorka srpskog jezika i književnosti, Boban Marković, predsednik KUD-a „Dr Raša Lazarević“ i Duško Vujčić, dugogodišnji igrač Gradskog ansambla narodnih igara i pesama Požarevac.

Pored predstavnika Saveza gluvih i nagluvih Srbije i lokalnih organizacija gluvih i nagluvih, gosti festivala bili su predstavnici KUD  gluvih i nagluvih Nacionalnog Saveza gluvih i nagluvih Republike Severna Makedonija – Narodno udruženje ,,Tradicija'' iz Skoplja, i to je prvi put da se takav vid regionalne saradnje realizovao između organizacija gluvih i nagluvih na našim prostorima.

Gosti iz Severne Makedonije

Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac po drugi put zaredom domaćin je Festivala koji je realizovan uz pomoć sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije preko Saveza gluvih i nagluvih Srbije.

To Top