Požarevačka škola nagrađena u Njujorku

Požarevac

Društvo

Požarevačka škola nagrađena u Njujorku

Foto: Rada Komazec

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevačka Osnovna škola “Sveti Sava” dobila je zlatnu medalju za doprinos očuvanju nasleđa, lika i dela Nikole Tesle kroz osnivanje “Teslinog kluba”. Nagrada je dodeljena na konferenciji koja je održana u subotu, 13. januara, u hotelu “Njujorker” u Njujorku, mestu gde je Tesla proveo poslednje godine života.

Konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije, tradicionalno je okupila sve one koji su u toku godine ostvarili značajan doprinos očuvanju lika i dela Nikole Tesle.

Na konferenciji je požarevačka osnovna škola predstavila “Tesla klub”, koji je pokrenut pre nekoliko meseci sa ciljem da promoviše nasleđe Nikole Tesle. Na kraju prezentacije predstavljen je i film “Ja sam Nikola”.

“Želeli smo da u okviru kluba kod dece podstaknemo radoznalost, inovativnost i inspirišemo ih za strast prema nauci, tehnologiji i inženjerstvu. Kroz praktična iskustva, kreativno istraživanje i zajedničko učenje, cilj nam je da naučimo učenike da kritički misle i rešavaju probleme. “Tesla klub” postoji tek nekoliko meseci i do sada smo sproveli nekoliko radionica, uglednih časova, posetu muzeju Nikole Tesle, a jedna od aktivnosti je bila snimanje filma “Ja sam Nikola”, rekao je Slobodan Jotić, scenarista, režiser filma i nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ “Sveti Sava” Požarevac za E-Braničevo.

Snimanje filma je, kako kaže, bio izazov, jer je to komplikovan proces. U snimanju su učestvovali učenici petog razreda, učenica šestog razreda, nastavnica fizike Nevena Jacić, učiteljica Marina Stoilkov, na čelu sa glavnim glumcem Nikolom Milošem, Ivan Miloš, njegov otac i Marko Bošković, glumac u požarevačkom i crnićkom amaterskom pozorištu koji je oživeo lik Tesle.

“Priča prati dečaka Nikolu koji svojim osobinama podseća na velikog naučnike. On zbog svojih osobina nije pihvaćen i pokušava da pronađe sebe u vršnjačkoj grupi koja ne razume i ne prihvata različitost, a posebno izuzetnost. Tesla (ili njegov duh) se u filmu pojavljuje kao svetlost koja pokušava da osmisli egzistenciju jednog dečaka u njegovom procesu prilagođavanja. Veliku pažnju je privukao i glavni glumac u filmu Nikola Miloš koji je veoma iskusno i originalno ostvario svoju prvu ulogu na filmu”, rekao je Jotić.

Ovo nije prvo iskustvo našeg sagovornika na filmu, s obzirom na to da je pre 10 godina u  okviru dramske sekcije škole osnovao Teatar “Prva daska”, u okviru koga su realizovani celovečernji, kratki pozorišni komadi i nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

To Top