Požarevljani osmislili „Šah na glas“

Požarevac

Događaji

Požarevljani osmislili „Šah na glas“

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, posetio Osnovnu školu „Kralj Aleksandar Prvi“, povodom uspeha koji su učenici ove obrazovne ustanove ostvarili na takmičenju iz robotike „Lego“.

Na nacionalnom takmičenju „First Lego League Challenge“ koje je održano 11. februara u Šapcu, učenici iz Požarevca su osvojili prvo mesto za inovativni projekat, dok su u ukupnom plasmanu zauzeli drugo mesto.

Takmičenje se sastojalo iz četiri faze – prva je robot misija, odnosno programiranje robota da prelazi sve misije za dva i po minuta, druga faza je inovativni projekat, gde je zadatak bio da osmisle nešto novo i inovativno, treća faza je robot dizajn, koji je trebalo da bude originalan i  četvrta osnovne vrednosti, odnosno timski duh i igra. Tema je bila „Masterpiece“, odnosno umetničko delo, koje nije vezano za umetnost već za dečji hobi.

Požarevljani uspešni u robotici

„U Čačku smo dobili nagradu za inovativni projekat – „Šah na glas“ a žiriju se posebno svidelo to što smo uključili inkluziju“, rekla je Iva Kočev, učenica OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“, i dodala da su učenici nominovani i za prvo mesto za robot dizajn, ali da se po pravilu od četiri pehara može dobiti samo jedan.

Đaci su, po uzoru na motive u filmovima i knjigama „Harry Potter“, osmislili ideju šahovske table na kojoj se na govor, same figure pomeraju pomoću senzora, matične ploče i magneta i koji su ugrađeni.

Kako ovaj projekat ne bi ostao samo ideja „na papiru“, učenicima je potreban novac za realizaciju, a kako tvrde, početna cena bila bi oko 1.500 evra. Gradonačelnik Požarevca je obećao učenicima finansijska sredstva iz budžeta za ovaj projekat.

„Učenici su pokazali kreativan duh i to da imaju u sebi dozu nekih budućih kreatora, programer i malih privrednika. Ovo su roboti koji odrađuju neke određene poslove, koje nije bilo lako sklopiti uz pomoć "Lego" kockica i isprogramirati da rade sve one zadatke koje su predvideli. Đaci su nam predstavili jednu posebnu ideju u vezi igranja šaha za osobe sa invaliditetom, a jedino što im je falilo su finansijska sredstva da nabave materijal za svoju ideju. Zbog toga će im grad, osim odlaska na Balkanijadu obezbediti i sva potrebna finansijska sredstva da završe projekat do kraja“, rekao je Pavlović.

Mentorka i nastavnica matematike u OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ Marija Kostić rekla je da je iza čitavog projekta ogroman trud, rad i posvećenost, a učenici su po dva ili tri sata dnevno vežbali programiranje i sklapanje. Učenici će projekat „Šah na glas“ predstaviti i na Balkanijadi u Sloveniji.

„U Sloveniju putujemo 15. marta, gde ćemo predstavati inovativni projekat koji se zove “Šah na glas”. U našoj školi ima tri slabo pokretna učenika, a cilj je da njima i starijim osobama, naročito šahistima koji su oboleli od Parkinsona, ova ideja omogući da igraju šah“, rekla je Kostić.

Na takmičenju su učestvovali učenici sedmog i osmog razreda i to: Kosta Todić, Đorđe Trajković, Iva Salapura, Iva Kočev, Marko Tepavac, Viktor Lisovski, Pavle Stanojlović, Stefan Tadić, Vukašin Stojićević i Sergej Popovčević.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top