Presušio deo Krupajskog vrela – šta je uzrok?

Braničevo

Društvo

Presušio deo Krupajskog vrela – šta je uzrok?

Foto: Fejsbuk, M.Đ.

How Good Of A Friend Are You Really?

Atraktivni vodopad Krupajskog vrela, poznatog upravo po lepoti vode i njenoj boji koja se preliva iz zelene u plavu, više nije u funkciji jer je nivo vode opao ispod prelivnice. Šta je uzrok?

Ova tirkizna lepotica, prirodna retkost i obeležje ovog kraja, ostala je ovih dana bez izvora svog života – dovoljne količine vode.

Prva asocijacije je suša, ali ovde nije reč o površinskim već podzemnim vodama, pa ova teorija nije realna, saglasni su sagovornici portala E-Braničevo iz ovog kraja.

Smanjenje priliva vode iz dubine zemlje izazvano je ljudskim faktorom, tvrdi Ivan Milosavljević iz neformalne grupe Mlava – odbrana reke Mlave.

Oslabila su vrela, i mlavsko i krupaljsko, što je najpre posledica nenormalne seče šuma po celom Homolju. Kada padne kiša nema šta da zadrži vodu i ona se slije u korito i ode, ne zadržava se u zemlji, samim tim se ne prehranjuju i obnavljaju ti izdani koji napajaju vrela. Doprinele su sigurno i istražne radnje kompanije Dandi koja ima preko 1500 bušotina velike dubine. Verovatno je da su tako presečeni i preusmereni neki vodni kanali, poremećen je tok podzemnih voda, ljudi se stalno žale da im presušuju bunari, presušili su neki izvori , objašnjava Milosavljević.

Miroslav Janković iz ovog kraja, navodi da je ovo sa vrelom tek početak štete koja će se tek videti u celom Homolju, a uzrokovana je, kako kaže, „ silovanjem prirode“.

Mi smo ovde od pamtiveka, ali nije se pre išlo protiv prirode, jer ona se uvek osveti, ne piše nam se dobro“, smatra vremešni Janković koji ne pamti da je Krupajsko vrelo ovako izgledalo.

Da suša nije uticala na presušivanje vrela, meštani kažu da se može dokazati proverom prosečne količine padavina ove godine u odnosu na prethodne. Videće se, tvrde, da razlika nije velika,a promene u izdašnosti vrela su velike.

Krupajsko vrelo godinama mami turiste zbog svojih prirodnih lepota i jedinstvenosti. Nalazi se na oko 35 kilometara od Žagubice, sa desne strane Krupajske reke između sela Milanovac i Krupaja.

Mnogo bolja situacija nije ni na vrelu Mlave, gde takođe nema dovoljno vode, sudeći po fotografijama koje nam šalju čitaoci.

Vrelo Mlave tokom vikenda

Continue Reading
Povezane teme...
To Top