Prodavali lažna rumunska državljanstva preko kučevačkog udruženja

Kučevo

Hronika

Prodavali lažna rumunska državljanstva preko kučevačkog udruženja

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, uhapsili su R. D. (1972), M. D. (1996) i K. J. (1978) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara u saizvršilaštvu.

Sumnja se da su članovi ove organizovane kriminalne grupe čiji je organizator R. D. u periodu od početka 2016. do novembra 2020. godine, obećavali srpskim državljanima da će im legalnim putem obezbediti uverenja o rumunskom državljanstvu kao i originalne lične karte i putne isprave Republike Rumunije, zahtevajući od njih da na ime navodnih troškova postupka predaju novac u iznosu od više hiljada evra.

Na ovaj način je ova organizovana kriminalna grupa kojoj pripadaju i dvojica rumunskih državljana, kako se sumnja, pribavila protivpravnu imovinsku korist od 175.910 evra.

R. D. je 2019. godine registrovao Udruženje građana „Gvozdena vrata - Poarta de fier” sa sedištem u Kučevu, posredstvom kojeg je zainteresovanim licima izdavao uverenja o navodnoj promociji rumunske kulture, a u iznajmljenom poslovnom prostoru održavao sastanke sa osobama koje su zainteresovane za dobijanje rumunskog državljanstva.

Umesto obećanih originalnih dokumenata Republike Rumunije oštećena fizička lica su dobijala falsifikovana dokumenta ili ih uopšte nisu dobijali.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu kojom su obuhvaćena i dvojica rumunskih državljana, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Policija nastavlja rad na ovom slučaju i poziva sve oštećene osobe od strane ove organizovane kriminalne grupe da se jave policijskim službenicima SBPOK-a na broj telefona 011/2743-987, kako bi se utvrdio ukupan broj oštećenih.

To Top