Ramsko putovanje u srednji vek

Veliko Gradište

Društvo

Ramsko putovanje u srednji vek

Foto: TO Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

Živopisna Ramska tvrđava na jedan dan oživela je duh davno prohujalih vremena - vitezovi, Robin Hud, prelepe devojke u srednjovekovnim haljinama, ptice obučene za lov, vino i najkvalitetnija vlastelinska trpeza.

Tokom subotnjeg prepodneva članovi Društva sokolara Srbije lovili su sa svojim nerazdvojnim prijateljima, nebeskim lovcima. Raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, njihov značaj u prirodi i status u životnoj zajednici došli su do pravog izražaja u šumama obližnje Gorice. Lovu su prisustvovala dva lovačka udruženja – “Golub” Veliko Gradište i “Fazan” Srednjevo. Lovačka sekcija iz Rama pripremila je ručak od divljači za sve učesnike manifestacije, a na trpezi su se našli gulaš i meso divljači spremljeni pod sačem.

Tačno u podne na tvrđavu su ušetali vitezovi u prepoznatljivim oklopima i mačevima od kovanog gvožđa. Posetioci su imali priliku da saznaju neke zanimljivosti o tome ko su bili i kako su izgledali srpski vitezovi. Članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ objašnjavali su turistima kako su kovani srednjovekovni mačevi i zašto je kompletan oklop srednjovekovnog viteza vredeo kao pedesetak najboljih grla goveda.

Sokolari sa svojim plemenitim pticama

Za vitezovima u tvrđavu su ušetali sokolari sa svojim plemenitim pticama koji su se pridružili porodici Nikolić, odgajivačima izložbenih ptica grabljivica. Ovoj zanimljivoj povorci najviše su se obradovali najmlađi, ali i oni stariji, opčinjeni magijom srednjeg veka, prohujalim vremenima i različitim civilizacijama koje su se smenjivale na ovim prostorima.

Ispred tvrđave najbolje vinarije Srbije predstavile su svoja vina, a posetioci su rado degustirali i davali ocenu vrsnim poznavaocima najboljih sorti grožđa. Prodajna izložba privukla je i domaće vinare, ali i sve ljubitelje “božjeg napitka” koji su, kao turisti, došli u obilazak tvrđave.

Doživljaj je upotpunila i srednjovekovna muzika pa je Ramska tvrđava, kao domaćin, svojim originalnim ambijentom i slikovitom arhitekturom povezala modernog čoveka današnjice i čuvare tradicije, starih veština i zanata.

To Top