Braničevo

Događaji

Realizovani projekti u Žagubici i Žabarima sredstvima Evropske unije

Foto: EU PRO

How Good Of A Friend Are You Really?

Šef sektora za upravljanje projektima delegacije Evropske unije, Martin Klauke, posetio je  Žagubicu i Žabare, opštine u kojima su realizovana dva projekta preko programa EU PRO.

„Evropska unija preko EU PRO programa podržava lokalni razvoj u 99 gradova i opština u Srbiji i drago mi je što danas u Žabarima vidimo završen jedan od tih projekata koji je doprineo stvaranju uslova za poboljšanje usluga socijalne zaštite za najugroženije grupe ljudi, pre svega dece”, rekao je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije(EU) Martin Klauke prilikom današnje posete objektu socijalne zaštite u Žabarima koji je potpuno rekonstruisan zahvaljući podršci EU. 
Radovi koje je EU finasirala sa preko 66.000 evra preko EU PRO-a, a opština učestvovala sa više od 30.000 evra,obuhvatili su rekonstrukciju podova, krova, toaleta, instalacija, sistema grejanja, zamenu stolarije, kao i nabavku novog nameštaja i opreme neophodne za funkcionisanje dnevnog boravka. 
Opština Žabari, prepoznajući značaj njihovog rada, dala je završeni objekat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Ključ“. Tako je obezbeđeno da oko 20 korisnika i korisnica Udruženja ima adekvatne uslove za dnevni boravak, društveno angažovanje i unapređivanje socijalnih veština, kako bi se doprinelo njihovom daljem uključivanju u zajednicu.
„Sada imamo prostor gde će osobe sa posebnim potrebama moći da se druže, stvaraju i rade. Oni ovde prave sapune od glicerina i sveće, a tako se osećaju kao ravnopravani članovi društva“, rekao je predsednik Udruženja „Ključ“, Darko Radovanović.
U Žagubicije predstavnik Delegacije EU obišao zgradu Doma zdravlja u kojoj je EU sa više od 86.000 evra finansirala rekonstrukciju sistema grejanja i ventilacije, radove na spuštanju plafona i postavljanju LED osvetljenja.
„Realizovan projekat u Žagubici doprineće boljim uslovima rada za zaposlene u Domu zdravlja kao i unapređenim zdravstevnim uslugama za pacijente, što je jako bitno danas kada se suočavamo sa pandemijom korona virusa“, rekao je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije EU Martin Klauke. 
Kako je rekao, ovo je deo podrške koju EU pruža preko EU PRO programa, a koji osim projekata unapređenja socijalne infrastrukture obuvata i projekte ekonomske infrastrukture, kao i one koji su fokusirani na unapređenje konkurentnosti mikro i malih preduzeća.
Dom zdravlja u Žagubici ima oko 100 zaposlenih, a na godišnjem nivou oko 9.600 pacijenata u ovom centru dobija potrebnu medicinsku negu.
Ističući dobru saradnju i podršku Evropske unije Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica, je rekao da se uz EU sprovodii projekat uvođenja geografskog informacionog sistema kako bi se stvorili uslovi za planiranje razvoja kroz mapiranje lokalnih pčelara i kulturne baštine.

To Top