Romima za samozapošljavanje i nabavku opreme 67.500 evra

Požarevac

Društvo

Romima za samozapošljavanje i nabavku opreme 67.500 evra

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac je raspisao dva javna poziva za dodelu subvencija u okviru projekta „Razvoj romskog preduzetništva u funkciji održivog zapošljavanja Roma i Romkinja“.

Prvi se odnosi na dodelu subvencija za samozapošljavanje u ukupnom iznosu od 30.000 evra. Ovim bespovratnim sredstvima biće finansirana nabavka opreme ili mašine radi ostvarenja poslovnih planova za 10 fizičkih lica u pojedinačnom iznosu do 3.000 evra. Sredstva se mogu koristiti za kupovinu nove ili polovne opreme ili mašina (do tri godine starosti) kojom se otvara jedno radno mesto.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju sva nezaposlena punoletna lica koja imaju mesto prebivališta na teritoriji grada i spadaju u teško upošljivu grupu stanovništva.

,,Posebno ohrabrujemo da se prijave Romi i Romkinje povratnici, osobe sa invaliditetom, mladi iz ruralnih sredina, osobe izostavljene sa tržišta rada i osobe iz socijalno ugroženih i ranjivih grupa”, navodi se u javnom pozivu.

Više o ovom javnom pozivu pročitajte OVDE.

Drugi javni poziv odnosi se na izbor i dodelu subvencija preduzetnicima, mikro i malim preduzećima u iznosu 37.500 evra. Ova bespovratna sredstva će biti korišćena za finansiranje nabavke opreme/mašine u pojedinačnim iznosima do 2.500 evra. Jedan subjekt može konkurisati za više paketa opreme, ukoliko biznis planom opravda nova zaposlenja.

Za jedan paket opreme za koji konkuriše (u iznosu do 2.500 evra) podnosilac prijave mora uposliti jedno lice. Jedan podnosilac prijave može da podnese prijavu za više paketa opreme i uposli onoliko osoba za koliko paketa konkururiše.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju aktivna pravna lica, preduzetničke radnje, mikro i mala preduzeća koje su osnovane najkasnije do kraja 2020. godine i registrovane na teritoriji Požarevca.

Više o ovom javnom pozivu pročitajte OVDE.

Grad Požarevac i program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, potpisali su ugovor za realizaciju projekta „Razvoj romskog preduzetništva u funkciji održivog zapošljavanja Roma i Romkinja“.

Partnerske organizacije na ovom projektu su Romsko udruženje žena ,,RUŽ'' i Udruženje Roma Braničevskog okruga. Osnovni cilj projekta je da se stvori pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu i romsko preduzetništvo kroz zapošljavanje Roma i Romkinja povratnika, osoba sa invaliditetom, mladih osoba iz ruralnih sredina, osoba izostavljenih sa tržišta rada i osoba iz socijalno ugroženih i ranjivih grupa.

Rok za podnošenje prijava na oba konkursa je 25. februar do 15 časova.

To Top