Sastanak srpskih poljoprivrednika u Požarevcu, šta je dogovor?

Braničevo

Poljoprivreda

Sastanak srpskih poljoprivrednika u Požarevcu, šta je dogovor?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Sinoć je u Požarevcu održan sastanak poljoprivrednika, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig”, na kome je dogovoreno da se obrate Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede zbog dva problema.

To su e-Agrar i pokušaj sprečavanja rada i funkcionisanja udruženja osnivanjem poljoprivredne komore.

“Glavni problem je taj što ne možemo da ubacimo u aplikaciju kompletno zemljište koje obrađujemo, a samim tim ni da dobijemo subvencije. U našem kraju svi poljoprivrednici mahom imaju upisano 20 do 30 odsto zemlje, a obrađuju mnogo više. Jedan od razloga je što na teritoriji grada Požarevca nije završena komasacija, te tu zemlju ne možemo da ubacimo na „eAgrar”. To prošlih godina nije bila bitna stvar jer su subvencije bile jako niske”, kaže Milan Marković, potpredsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” za E-Braničevo.

On je istakao da su ova udruženja protiv formiranja poljoprivredne komore, te da će nadležnima to jasno staviti do znanja, jer smatraju da bi to umanjilo direktnu saradnju Vlade Srbije sa udruženjima.

Osim “Stiga” sastanku su prisustvovala i udruženja: “Naše mleko”, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, “Složni Pidikanci”, “Brestovački ratari”, “Spas i opstanak stočara zapadne Srbije” i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice. Planiraju, kaže Marković, da nakon praznika pošalju dopis Vladi Srbije i resornom ministarstvu i zatraže sastanak.

To Top