Spomen-tabla na brdu Veliki Bubanj u čast palim borcima

Petrovac

Događaji

Spomen-tabla na brdu Veliki Bubanj u čast palim borcima

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Na dvomeđi sela Manastirica i Starčevo, na brdu Veliki Bubanj gde je poginuo veliki broj vojnika iz opštine Petrovac na Mlavi u Prvom svetskom ratu, danas je služen pomen palim borcima, položeni su venci i otkrivena spomen-tabla: „Borbena dejstva na Velikom Bubnju 1915. godine – DO POSLEDNJEG ČOVEKA!“.

Na inicijativu Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, a uz podršku opštine Petrovac na Mlavi, mesnih zajednica Manastirica i Starčevo, na ovaj način odaje se počast svim palim ratnicima, koji su svoje živote dali za svoju otadžbinu. Na ovom mestu ranjen je i olimpijac Dragutin Tomašević, a od posledica tih rana je i preminuo.

Vence su položile delegacije: opštine Petrovac na Mlavi, Pokreta „Srce heroja“ iz Kragujevca, Boračke organizacije Petrovac na Mlavi, Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. godine, Saveza udruženja i opštinskog odbora SUBNOR-a.

Nakon odavanja počasti palim borcima minutom ćutanja stihove pesme „Himna pobednika“ Jovana Dučića, kazivao je Časlav Čupić, glumac amaterskog pozorišta „Dragoljub Milosavljević Gula”, potom i odlomak iz knjige „Od Rama do Krfa“ Vlastimira S. Petkovića.

Prisutnima se obratio predsednik Udruženja potomaka ratnika 1915 – 1920. Zoran Đorđević.

„Danas prisustvujemo postavljanju spomen – table, kojom se odužujemo znanim i neznanim junacima. Osim spomen – table, želja nam je i namera da ovaj prostor uredimo, da u narednom period izgradimo spomen – obeležje, u skladu sa mogućnostima“, rekao je Đorđević i zahvalio se porodici Najdana Nikolića koja je poklonila parcelu za izgradnju spomen – kompeksa.

 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top