Svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno

Braničevo

Društvo

Svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno

Foto: RTV Mlava arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U svetu i Srbiji danas, 17.novembra, obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece. Kako saopštava Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „Mali Div“, oko 4.000, odnosno svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno, a to donosi mnogobrojne izazove za decu i njihove roditelje, piše Danas.

Procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 posto, a mnogi razvojni problemi traju dugo, često ostavljajući posledice i za ceo život. Kada su roditelji u pitanju, jedan od najvećih izazova nakon prevremenog rođenja je nedostatak informacija i osećanja straha, brige, tuge i usamljenosti, navodi Danas.

Oko 61 odsto roditelja prevremeno rođene dece smatra da im je u periodu nakon prevremenog rođenja deteta ili dece, bila potrebna psihološka podrška, dok čak 68,7 odsto kaže da im nije bila dostupna – pokazali su rezultati upitnika na koji je povodom nedavno održane „Konferencije Ujedinjeni za Male Divove“, odgovorilo preko 500 roditelja aktivnih u Facebook grupi Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“, piše Danas.

Više o tome OVDE.

Svetski dan prevremeno rođene dece biće obeležen danas u Petrovcu na Mlavi. Za „male divove“ biće izvedena predstava „Veseli mornari“ u KPC Petrovac, a potom će im biti uručeni paketići.

U Požarevcu se ovaj dan obeležava ljubičastom rasvetom u Gradskom parku.

To Top