Svakog dana dvocifren broj zaražene dece školskog uzrasta u Požarevcu

Požarevac

Društvo

Svakog dana dvocifren broj zaražene dece školskog uzrasta u Požarevcu

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Dejan Milenković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, kaže za E-Braničevo da je epidemiološka situacija kod dece u Požarevcu nepovoljna i da se svakog dana povećava broj pregleda i potvrđenih slučajeva.

Milenković ističe da broj zaražene dece u proseku iznosi od 10 do 18 na dnevnom nivou.

,,Situacija se pogoršala, a samo u petak smo imali 26 pozitivne dece za jedno prepodne, što je veliki broj. To pomnožite sa tri, jer se ne jave svi lekaru. Takođe, neka deca su u izolaciji zbog porodice, a imaju blage simptome, pa ih ne testiramo, samo im prepišemo terapiju”, kaže Milenković.

Na pitanje da li se sa simptomima koronavirusa više javljaju srednjoškolci ili osnovci, naš sagovornik kaže da više nema pravila i da je situacija sada drugačija nego što je bila u toku letnjih meseci.

,,Javljaju se deca od drugog razreda osnovne, pa do kraja srednje škole. Tokom leta su bili dominantni učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole i srednjoškolci. Sada se ta granica spustila. Još uvek u prvom razredu nismo imali pozitivne dece, ali se javljaju sa simptomima koji su slični koronavirusu”, ističe Dejan Milenković.

Prema njegovim rečima, deca mogu da se vakcinišu od 12 godine i to isključivo ,,Fajzer” vakcinom, a treću dozu mogu da prime šest meseci nakon primljene druge doze.

,,Obe doze vakcine primilo je ukupno 112 dece, a to je procentualno malo, može se reći da je slab odziv. Na ovaj broj možemo da dodamo još 15 njih koji su se vakcinisali prvom dozom i čekaju revakcinaciju. Na dnevnom nivou beležimo dva deteta po lekaru. Više dece se vakcinisalo u avgustu kada su škole poslale taj dopis kao preporuku”, objašnjava naš sagovornik.

On ističe da deca koja su primila vakcinu nisu imala nikakve neželjene reakcije, kao i da su dva srednjoškolca deset dana posle prve doze vakcine dobili koronavirus.

,,Pored koronavirusa, krenuli su i drugi respiratorni virusi, a od avgusta je počeo i stomačni virus. Sada se sve to ispreplitalo i jako je nepovoljna situacija, ne samo zbog virusa kovid 19, nego i zbog drugih bolesti”, zaključuje Milenković.

To Top