Svetska nedelja dojenja

Braničevo

Zanimljivosti

Svetska nedelja dojenja

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1 do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti tim povodom  izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležava se u periodu od 3. do 10. oktobra pod sloganom „ISTUPI ZA DOJENjE – EDUKUJ I PODRŽI”.

Povodom obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, raspisuje konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola. Ovogodišnja tema je „PODRŽI DOJENjE: MAJČINO MLEKO NAJBOLjA HRANA”.

Zavod za javno zdravlje Požarevac podržava pomenutu kampanju, organizuje i koordinira sve zdravstveno vaspitne aktivnosti na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga.

Više o tome OVDE.

Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40% svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45% nastavlja dojenje do navršena 24 meseca.

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Continue Reading
To Top