Svetski dan pozorišta u senci epidemije

Braničevo

Društvo

Svetski dan pozorišta u senci epidemije

Foto: B.Nikolić

How Good Of A Friend Are You Really?

Drugu godinu zaredom, pozorišni delatnici dočekuju Svetski dan pozorišta u "izgnanstvu" pokušavajući da u ovom teškom vremenu održe plamen pozorišta živim, kazao je za E-Braničevo Bojan Nikolić, rukovodilac velike scene pozorišta "Milivoje Živanović“ i glumac u požarevačkom pozorištu.

Sigurno je da ova situacija najteže pada profesionalnim pozorišnim glumcima, koji žive za scenu i publiku, njima je i to lična satisfakija ali i posao od koga zarađuju za život. Ipak, ne smemo zaboraviti ni lokalna pozorišta koja okupljaju glumce amatere i kojima je takođe onemogućeno da nastupaju na sceni pred publikom.

 “Pandemija pokušava da nam oduzme igru, maštu, reči, žive slike... pokušava da nam oduzme pozorište. U tome neće uspeti jer mi plamen pozorišta održavamo na probama, spremajući nove predstave, puni elana i želje da taj plamen zasija, nikad jače”, kazao je Nikolić i poželeo kolegama iz Petrovca, Kostolca, Malog Crnića, Kučeva, Velikog Gradišta i svim ostalim dramskim amaterima Srbije srećan Svetski dan pozorišta.

U pripremi predstava “Majstori, majstori”

Pozorište “Milivoje Živanović” trenutno priprema predstavu “Majstori, majstori”, po tekstu Gorana Markovića, a u režiji Vladimira Velkovskog.

Podsećamo da je 27. mart postao pozorišni praznik 1962. godine, a ovogodišnja proslava u organizaciji Međunarodnog teatarskog instituta (ITI) – u vidu performansa, specijalnih programa, planirana je kao celodnevno onlajn dešavanje i može da se prati uživo i na FB stranici WorldTheatreDay.

Međunarodni pozorišni institut koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za pozorište i izvođačke umetnosti, povodom 27. marta, Svetskog dana pozorišta, objavio je za 2021. godinu  poruku čuvene engleske glumice i dobitnice Oskara Helen Miren.

„Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu. Ljudska bića pričaju jedni drugima priče otkad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam", piše u poruci Helen Miren.

To Top