U Golupcu pušten u rad prvi vetropark u istočnoj Srbiji

Golubac

Događaji

U Golupcu pušten u rad prvi vetropark u istočnoj Srbiji

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević prisustvovao je juče u Golupcu svečanom otvaranju prvog vetroparka u istočnoj Srbiji „Krivača”.

Ova zajednička investicija kompanija MK Group i Alfi Renewables vredna je 165 miliona evra i predstavlja značajan doprinos energetskoj tranziciji Srbije.

Vetropark je kapaciteta 105 megavata i ima 22 vetroturbine, a godišnje će proizvoditi 310 gigavat-časova zelene energije, što je ekvivalent potrebama za strujom za 75.000 domaćinstava.

Vučević je tom prilikom istakao da je ovaj vetropark prva ovakva investicija koja je potpuno finansirana na komercijalnoj osnovi i da država nije morala da pomaže taj projekat i daje podsticaje.

Predsednik Vlade je naglasio da je, sa druge strane, država stvarala ambijent za razvoj i prelazak na obnovljive izvore energije (OIE) jer je to naš nacionalni interes.

Država pravi ambijent i stvara klimu za to da investitori budu zainteresovani da ulažu u ovakve projekte, a onda je na privatnoj inicijativi da prepozna svoju šansu i da je razvija, naglasio je premijer.

On je rekao da ono što naša država treba i dalje da radi i što je zadatak Vlade Srbije, a pre svega Ministarstva rudarstva i energetike, jeste prelazak na OIE, ali ne zato što smo se obavezali na to, već zato što je to potreba građana i industrije.

Prema njegovim rečima, Srbiji će svakako biti potrebno sve više energije, kako se zemlja bude reindustrijalizovala, odnosno razvijala i otvarala nove pogone, fabrike i nova radna mesta.

Premijer je rekao da će, zahvaljujući vetroparku „Krivača”, 200.000 ljudi dobijati struju iz čiste zelene energije, uz napomenu da je ovaj projekat pokrenuo više segmenata naše ekonomije. On je naglasio da je ova investicija veliki podsticaj i za lokalne samouprave jer će im se po osnovu poreza na imovinu plaćati približno 90 miliona dinara godišnje, što je snažan zamajac razvoja istočne Srbije, odnosno Braničevskog okruga.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top