Uprava za veterinu: Zatekli smo desetine mrtvih pasa i 12 živih u lošem stanju

Veliko Gradište

Društvo

Uprava za veterinu: Zatekli smo desetine mrtvih pasa i 12 živih u lošem stanju

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon prijave da je jedan broj pasa koji je bio smešten u azilu Udruženja „Pomoć ugroženim životinjama“ uginuo, na lice mesta izašla je policija, veterinar i republička veterinarska inspekcija. Proverili smo šta su tamo zatekli i koji koraci dalje predstoje.

Republička veterinarska inspekcija je 4. juna  izašla na teren, a na prijavljenom lokalitetu u metalnim kavezima zatečeni su ostaci nekoliko desetina leševa pasa kao i 12 živih pasa koji su bili van bokseva u lošem zdravstvenom stanju, navode iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za naš portal.

„Ti psi biće smešteni u registrovani objekat kako bi se izvršili potrebni pregledi, observacije, sprovele sve mere propisane Programom mera zdravstvene zaštite životinja, izvršilo evidentiranje i preduzela eventualna lečenja“, piše u odgovoru na naša pitanja.

Dalje navode da je nakon utvrđenog stanja usmeno i pismeno naređena zabrana obavljanja delatnosti prihvatilišta napuštenih životinja u neregistrovanom objektu, neškodljivo uklanjanje leševa na propisani način, pooštreno pranje, čišćenje i dezinfekcija, te da se odmah psima omogući pristup hrani i higijenski ispravnoj vodi.

Takođe, naređeno je obezbeđivanje adekvatnog objekta za smeštaj i izolaciju živih pasa koji su nepoznatog zdravstvenog statusa uz obezbeđivanje veterinarske pomoći i angažovanje Veterinarsko-specijalističkog zavoda Požarevac radi eventualnih potrebnih ispitivanja i uzorkovanja.

„Sprovođenje naređenih mera je pod nadzorom Republičke veterinarske inspekcije, uz obavezu vlasnika azila da o izvršavanju obavesti nadležne organe, uz dokaze o izvršenju. Republička veterinarska inspekcija  će preduzeti i sve kaznene mere nakon utvrđivanja svih činjenica  i preduzimanja svih mera nakon istrage od strane MUP-a i Veterinarske inspekcije“, piše u odgovoru Uprave za veterinu.

Iz ministarstva navode i da Udruženje P.U.Ž nije registrovano u posebnom registru Uprave za veterinu ni kao azil, ni kao prihvatilište.

Podsećamo da smo juče povodom ovog slučaja kontaktirali Policijsku upravu u Požarevcu i Osnovno javno tužilaštvo u Velikom Gradištu. U toku je, kažu, utvrđivanje činjeničnog stanja.

UGINULI PSI U AZILU U VELIKOM GRADIŠTU, SLUČAJ PRIJAVLJEN POLICIJI

To Top