Uskršnji etno festival ove godine međunarodnog karaktera

Požarevac

Događaji

Uskršnji etno festival ove godine međunarodnog karaktera

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U ponedeljak, 25. aprila, biće održan 17. Međunarodni uskršnji etno festival u Poljani, kod manastira Sestroljin.

Nakon dve godine pauze u duhu tradicije očuvanja starih srpskih zanata, spremanja etno hrane i očuvanju običaja na teritoriji grada Požarevca organizuje se ova turistička manifestacija.

Program počinje u  8.30 sati kada će biti održana liturgija u crkvi Svetog Vaznesenja gospodnjeg, nakon čega u 10 časova sledi otvaranje manifestacije. Etno izložba tradicionalne srpske kuhinje i kulturno umetnički program trajaće do 13 časova za kada je zakazano proglašenje pobednika u kategorijama najlepši štand, najlepše jaje, najorginalnije jelo i u kucanju uskršnjim jajima.

U 14 časova počeće degustacija hrane, nakon čega će prisutni moći da uživaju u kulturno – umetničkom programu, a kraj manifestacije označiće vatromet, koji je planiran za 21 sat.

Prethodnih godina gosti su bili iz Belorusije, Rumunije, Bugarske, dok se ove godine očekuju prijatelji iz Republike Srpske.

“U ime meštana naselja Poljane, koristim priliku da sve prijatelje, goste i putnike namernike pozovem u ponedeljak, 25. aprila, drugog dana Uskrsa, kada se po verovanju dočekuju gosti, dođu u portu manastira Sestoljin, kako bi obeležili ovaj  etno festival, odnosno turističko – kulturnu manifestaciju, koja je dobila međunarodni karakter”,  istakao je predsednik Mesne zajednice Poljana, Zoran Nedeljković.

Siniša Savić, predsednik etno sekcije “Mladost” Poljana, najavio je da na festivalu gostuje  oko 15 udruženja žena iz Prugova, Aleksandrovca, Topolovnika, Kostolca, Batuša, Lugavčine, Male Krsne,  Jagodine, Rekovca i Sokobanje.

Organizator festivala je Turistička organizacija Požarevca, Crkvena opština Poljana, KUD “Mladost” Poljana, Mesna zajednica Poljana, a pokrovitelj je grad Požarevac.

To Top