Vernici danas slave Aranđelovdan

Braničevo

Društvo

Vernici danas slave Aranđelovdan

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetog Arhangela Mihaila. Veliki broj porodica u Srbiji slavi Aranđelovdan kao krsnu slavu.

Prema narodnom verovanju Aranđelovdan se slavi u jesen jer je kad su sveci delili uloge Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća. U crkvenom kalendaru Aranđelovdan je obeležen crvenim slovom i uvek se praznuje 21. novembra.  

Na ikonama je arhangel Mihailo predstavljen s krilima, u vojvodskoj odeći. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Verovanja

Naši stari su tvrdili da obilazi sve bolesnike i ako stane kod njihovih nogu, nije dobro, a ako stane kod glave - bolesnik će ozdraviti. Navodno dolazi i uzima ljudske duše kad je kome kucnuo poslednji čas.

Drugo narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na Aranđelovdan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo vreme bude na praznik - tako će biti tokom cele zime i proleća. zato, ako je jutro vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko je oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana.

Arhangel Mihailo se u nekim delovima Srbije slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove. Veliki broj porodica u Srbiji slavi 21. novembar kao krsnu slavu.
 

To Top