“Alaske večeri” 56. put u Velikom Gradištu

Veliko Gradište

Događaji

“Alaske večeri” 56. put u Velikom Gradištu

Foto: TO Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

“Alaske večeri”, manifestacija sa najdužom tradicijom u opštini Veliko Gradište, ove godine održava se 56. put i to 22. i 23. jula.

Dva festivalska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima, a organizacioni odbor trudio se da glavna tema svih takmičenja bude Dunav i život alasa kao simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njegovu snagu, lepotu i bogatstvo.

Program ove manifestacije počinje u petak, 22. jula, u 7 časova, kada će u periodu od dva sata biti održano pecanje za decu. U 10 časova u gradskom parku biće podignuta zastava ove manifestacije, dok je početak kuvanja riblje čorbe za posetioce zakazan za 16 časova. U 20 časova okupljeni će moći da degustiraju čorbe i ostala jela, dok će sat vremena kasnije imati priliku da uživaju u koncertu Bilje Krstić i Bistrik orkestra.

Narednog dana, 23. jula, program počinje u 6 časova gradištanskom bućkom, a kraj noćnog lova na šarana predviđen je u 7 časova. Nešto kasnije u 14 časova, u gradskom parku, takmičari će se pripremati za kuvanje riblje čorbe koje počinje u 15 i traje sve do 17 časova. U periodu od 18 do 20 časova žiri će odlučivati o tome ko je spremio najukusnije jelo, a za 21 čas predviđeno je proglašenje pobednika i koncert Mie Borisavljević.

Podsećamo, daleke 1965. godine grupa alasa okupila se na ušću Peka i uz prigodno druženje obeležila svoj dan uz čuvenu alasku čorbu. Tako se rodila ideja da se svake godine u letnjim mesecima obeleži dan neumornih Dunavskih „vukova“ po kojima je Gradište poznato od davnina. Tokom svog životnog puta, ove večeri su gradile prepoznatljivi stil, dobile su svoju himnu i grb, a meštani Velikog Gradišta kao i mnogobrojni gosti koji dolaze sa strane, cele godine sa nestrpljenjem iščekuju jedan od najvažnijih događaja u gradu.
 

To Top