“Dan pešačenja“ u Požarevcu 23. septembra

Požarevac

Događaji

“Dan pešačenja“ u Požarevcu 23. septembra

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Manifestacija “Dan pešačenja“ sa sloganom “Korak bliže zdravlju” biće organizovana u subotu, 23. septembra.

Manifestaciju organizuje Planinarski klub „Vukan“ zajedno sa Planinarskim savezom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta.

“Program će početi u 9 časova na Čačalici, a predviđene su tri pešačke staze. Prva staza je kružna i počinje od Ekološkog doma, dužine je 2.7 kilometara, visinska razlika iznosi 124 metra, a pešači se sat i po vremena.  Druga staza podrazumeva pešačenje od Ekološkog doma do Mininih voda, a dužina je 8.7 kilometara.  Treća staza, ujedno i najzahtevnija, podrazumeva pešačenje od Ekološkog doma do manastira Rukumija. Dužina je oko 13 kilometara. U manastiru sačekaće nas starešina manastira koji će organizovati lep ručak”, rekao je Novica Mitić, predsednik Planinarskog kluba “Vukan” i dodao da je pokrovitelj manifestacije Rosa voda.

Prva staza predviđena je za predškolce i osobe sa invaliditetom. Polazak sa staze je planiran u 10.20 časova. Polazak sa druge staze je u 10.10 časova, a vreme pešačenja 3,5 sati, dok sa treće u 10 časova, a vreme pešačenja je pet sati.

Novica Mitić

Manifestaciju “Dan pešačenja“ podržava Ministarstvo prosvete, a učenici svih škola sa teritorije Požarevca i mališani iz vrtića pridružiće se pešačenju. Mitić ističe da očekuje više od 1.000 učesnika. Pozvao je sve one koji žele da provedu dan u prirodi da se pridruže i zajedno učestvuju u pešačenju.

“Na Čačalici prilikom otvaranja biće organizovan kratak program – od himne preko recitacije do muzičkih tački. Takođe, u Ekološkom domu, biće otvorena izložba o istorijatu Planinarskog klubu “Vukan”. Pored toga ćemo prirediti i izložbu šatora, imaćemo svoj štand, a posetioci će videti sve ono što planinari koriste na svojim planinarskim akcijama”, dodao je Mitić.  

Izložba u Ekološkom domu

„Dan pešačenja” poklapa se sa početkom Evropske nedelje sporta. Mitić ističe da će se manifestaciji priključiti Sportski savez grada Požarevca i Sportski centar Požarevac. Podsetio je da je Planinarski klub “Vukan” dve godine član Sportskog saveza Požarevca i zahvalio se za tu priliku i odličnu saradnju.

To Top