Lukić: Najviše se ulagalo u infrastrukturne projekte (FOTO)

Žabari

Društvo

Lukić: Najviše se ulagalo u infrastrukturne projekte (FOTO)

Foto: Fejsbuk, Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prvi čovek opštine Žabari zadovoljan je onim što je urađeno u protekloj godini.

Lokalna samouprava u 2019. godini najveću pažnju poklonila je realizaciji infrastrukturnih projekata, ali su značajna sredstva izdvojena za pomoć i nagrađivanje učenika, kao i za socijalnu zaštitu.

Zgrada opštine Žabari

O svemu što je urađeno u 2019.godini, ali i planovima za narednu godinu, razgovaramo sa Jovanom Lukićem, predsednikom opštine Žabari.

Da li ste zadovoljni onim što je urađeno i šta biste izdvojili kao najznačajnije u 2019.godini?

Imajući u vidu sve što je urađeno u ovoj kao i prethodnim godinama , smatram da  smo uspeli da realizujemo sve zacrtane ciljeve i nadam se da ćemo poverenje građana i u narednom periodu opravdati još boljim rezultatima.  Lokalna samouprava u 2019. godini najveću pažnju poklonila je realizaciji infrastrukturnih projekata.

Koliko novca je uloženo uređenje atarskih puteva i asflatiranje i gde se sve radilo na rekonstrukciji putne infrastrukture?

Sredstvima iz opštinskog budžeta asfaltirani su putevi u naseljima: Oreovica, Svinjarevo, Viteževo – put za Dubnicu i potez Trmčar, Porodin, Simićevo i Vlaški Do, ukupne dužine oko dva kilometra, u vrednosti od oko 17 miliona dinara. Završeno je asfaltiranje Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i lokalnog puta u Tićevcu, u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara. Za ostale ugovore, izradu projekata i nadzor iz budžeta izdvojeno je još oko milion dinara. Urađena je i revitalizacija atarskih puteva u naseljima Vlaški Do i Viteževo u vrednosti od oko 5,5 miliona dinara, kao i zimsko i letnje održavanje lokalnih puteva i ulica. Izvršene su i tekuće popravke i održavanje objekata po mesnim zajednicama u vrednosti od oko šest miliona. Nakon posete predsednika Aleksandra Vučića uspeli smo da obezbedimo sredstva i realizujemo projekte asfaltiranja ulica u naseljima: Aleksandrovac, Simićevo, Žabari, Četereže, Brzohode, Porodin, kao i put Četereže – Sibnica, koji je od strane građana prepoznat kao gorući problem za oba naselja. Ukupna dužina ovih deonica iznosi 5,6 kilometara, a ukupna vrednost radova 69 miliona dinara.

Novi asfalt na potezu Sibnica - Četereže

 Opština Žabari posebnu pažnju usmerava na decu.Koliko novca je utrošeno za tu namenu?

Za svako rođeno dete lokalna samouprava  isplaćuje  15 hiljada dinara. Svi učenici od prvog do četvrtog razreda na teritoriji opštine Žabari imaju besplatnu užinu, prevoz je obezbeđen za sve učenike kako osnovnih škola, tako i za srednjoškolce koji putuju u Svilajnac, Veliku Planu i Požarevac. Obezebeđeni su prigodni pokloni za sve prvake, odlične učenike, nosioce Vukovih diploma, đake generacije i sve učenike koji su nagrađeni na školskim takmičenjima.Obezbeđena je materijalna pomoć porodicama učenika i studenata sa teritorije opštine Žabari za 44 studenta ukupne vrednosti 2.200.000,00 dinara.

Nagrađeni najbolji učenici

Opština Žabari, Savet za bezbednost saobraćaja opštine Žabari i Agencija za bezbednost saobraćaja uručili su 107 auto sedišta za bebe rođene u 2018. i  u 2019.godini. Trideset odsto sredstava od novčanih kazni koje se naplate na teritoriji opštine vraćaju se lokalnoj samoupravi i koriste za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Tokom protekle godine iz ovih izvora prikupljeno je oko dva miliona dinara i ta sredstva su iskorišćena za kupovinu auto sedišta za decu, rotacionih svetala za traktoriste, svetloodbojnih prsluka i opreme za policiju.

 Podeljeno 107 auto sedišta

Kolika se pažnja poklanja socijalnoj zaštiti?

U oblasti socijalne zaštite obezbeđena su sredstva za uslugu „Pomoć u kući“ u iznosu od osam miliona dinara, uposleno je 13 lica, a ovu uslugu koristi 90 osoba u naseljima Viteževo, Porodin, Žabari, Četereže, Brzohode, Sibnica, Simićevo, Oreovica, Aleksandrovac, Vlaški Do, Mirijevo i Tićevac. Izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Centra za socijalni rad, a sredstva za ovu namenu obezbeđena su od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. U saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija započeta je realizacija projekta za unapređenje socijalne infrastrukture i saradnje između javnog i civilnog sektora, ispunjavanjem infrastrukturnih preduslova za poboljšanu podršku deci i omladini sa invaliditetom. Ukupna vrednost ovog projekta je 78.525 evra, od čega je učešće EUPRO 66.285 evra i 12.240 evra opštine Žabari. Radovi su u završnoj fazi, a prostor je dat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Ključ“. Izgrađena je i zgrada sa 12 stanova za toliko izbegličkih porodica sa teritorije opštine Žabari, a finasirao je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i opština Žabari.

Koji su gorući problemi građana i gde vidite perspektivu za poboljšanje uslova života?

Perspektiva za poboljšanje uslova života građana ogleda se u stvaranju uslova za zapošljavanje  na teritoriji opštine Žabari. Uveliko se radi na stvaranju industrijske zone i privlačenju investitora. Potpisan je ugovor sa firmom „General Recycling“ d.o.o. o izgradnji modernog postrojenja za tretman neopasnog otpada, metodom ekološki prihvatljivog procesa zatvorene pirolize u vrednosti od tri  miliona evra i upošljavanjem 25 radnika različitih kvalifikacija u prvoj godini poslovanja preduzeća, sa tendencijom rasta u skladu sa fazama razvoja preduzeća. Nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti da realizujemo sve aktivnosti na kojima intenzivno radimo i našim građanima poboljšamo uslove života.

Opština Žabari spada u nerazvijene opštine. Na koje načine se opštinsko rukovodstvo bori za ubrzani razvoj i izlazak iz zone nerazvijenosti?

U protekle tri godine imali smo odličnu saradnju sa resornim ministarstvima, Kancelarijom za javna ulaganja, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, Stalnom konferencijom gradova i opština, kao i evropskim programima UNOPS, EUPRO, SWISSPRO... Uspeli smo da preko projekata obezbedimo sredstva kojima smo građanima naše opštine uspeli da obezbedimo bolje uslove za život.

Koliko su opština i njeno rukovodstvo otvoreni za građane?

Vrata lokalne samouprave otvorena su za sve građane naše opštine, sve probleme sa kojima nam se građani obraćaju, a koji su  u našoj nadležnosti, rešavamo u najkraćem roku.

Koji su prioriteti  u 2020.godini – najznačajnije investicije i projekti?

I u narednoj godini baziraćemo se prvenstveno na infrastrukturne projekte za koje smatramo da su od izuzetnog značaja za život naših građana, a to su projekte iz oblasti putne infrastrukture, vodovododne i  kanalizacione mreže, kao i drugi od javnog interesa.

Na kraju čestitam svim građanima opštine Žabari novogodišnje i božićne praznike sa željom da ih proslave u zdravlju i sreći.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top