“Prvi u redu” – deca sa smetnjama u razvoju ne mogu da čekaju

Požarevac

Društvo

“Prvi u redu” – deca sa smetnjama u razvoju ne mogu da čekaju

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ugledajući se na države u našem okruženju, kod kojih je podrška najranjivijim sugrađanima na visokom nivou, Udruženje za pomoć osobama sa invaliditetom iz Požarevca ,,Fortuna“ pokrenulo je projekat ,,Prvi u redu“ sa ciljem da se deci sa razvojnim smetnjama i njihovim roditeljima olakša pregled kod lekara.

Po uzoru na udruženje koje je u Crnoj Gori pokrenulo istu inicijativu, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, požarevačko Udruženje ,,Fortuna“, koje je osnovano pre dve godine i ima 37 članova, došlo je na ideju da pokrene projekat iste namene na lokalu.

To zapravo podrazumeva izdavanje kartica koje osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima pružaju prvenstvo u redu za pregled u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Požarevcu.

,,Osluškivali smo potrebe roditelja koji su članovi našeg udruženja i došli na ideju da karticu ,,Prvi u redu“ prilagodimo našim potrebama na lokalu. Kontaktirali smo direktore Doma zdravlja i Opšte bolnice u Požarevcu, objasnili im da deca sa smetnjama ne mogu da čekaju u redu, ali i da njihovi roditelji, prvenstveno majke, često nemaju vremena, nakon čega su oni prihvatili našu ideju. Ove zdravstvene ustanove nisu imale druge obaveze, osim da daju dozvolu i obaveste svoje radnike“, kazala je za E-Braničevo Dragana Samardžić, predsednica Udruženje za pomoć osobama sa invaliditetom ,,Fortuna“.

Dolazak kod lekara sa detetom koje ima razvojne smetnje je neizvestan, kaže ona, jer se dete uglavnom veoma brzo uznemiri i počinje da pokazuje znake nezadovoljstva. Teško podnosi gužvu i različite glasove, a što duže traje čekanje, pregled će biti sve teži i efikasnost lečenjenja trenutnog stanja znatno smanjena.

Kartica se odnosi i na majke dece sa smetnjama u razvoju, koje retko odlaze na redovne preventivne preglede jer su velike gužve i dugo se čeka kod određenog specijaliste. One nemaju nekoliko sati na raspolaganju za čekanje jer nema ko da im čuva dete, a ne mogu ga povesti sa sobom, te se radije odlučuju da ne odu kod lekara, priča Samardžić. Korisnici kartice mogu dobiti i samohrani očevi.

U celoj bolnici, Domu zdravlja i Medicini rada su zalepljeni plakati koji objašnjavaju značaj kartice i kako se ona koristi. To je, po njenim rečima, brzo dalo rezultate.

,,Do sada nije bilo obavezno da deca sa razvojnom smetnjom ulaze preko reda na pregled u zdravstvenoj ustanovi, već je to bila stvar dobre volje lekara. Od trenutka kada smo pokrenuli inicijativu, u novembru prošle godine, podeljeno je ukupno 65 kartica u Požarevcu i Kostolcu i ima još interesovanja”, istakla je Samardžić.

U praksi upotreba kartice izgleda ovako - ukoliko više dece sa L-Down sindromom ili autizmom čeka na pregled, svi su prioritet i ulaze kod lekara po zakaznom vremenu, ali ako čeka nekoliko dece zdravog razvoja i jedno dete sa razvojnom smetnjom, tom detetu bi trebalo omogućiti prioritet pri pregledu.

Naša sagovornica je i majka deteta sa L-Down sindromom i sama se uverila da lekari poštuju ovu inicijativu i pri pregledu daju prednost deci sa razvojnim smetnjama. U to su se uverili i članovi udruženja ,,Fortuna“, ali i ostali korisnici kartice.

Dragana Samardžić sa kćerkom Marinom

Kartica "Prvi u redu" je namenjenja svakoj porodici koja ima člana porodice sa razvojnim smetnjama, ne odnosi se samo na naše udruženje već smo inicijativom obuhvatili sve naše najranjivije sugrađane i ovim putem javno ih pozivamo da nas kontaktiraju”, zaključila je Samardžić.

Svi koji imaju pravo na ovu karticu mogu da kontaktiraju Udruženje “Fortuna” putem mejl adrese: [email protected] ili pozivom na broj telefona 064/338 69 37 – Dragana Samardžić.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top