“Sajam Dunava” tokom vikenda u Golupcu

Golubac

Događaji

“Sajam Dunava” tokom vikenda u Golupcu

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

How Good Of A Friend Are You Really?

Već 14 godina “Sajam Dunava” u Golupcu na najbolji način predstavlja vrednosti i kulturnu baštinu ove podunavske opštine koja zauzima sve značajnije mesto u turizmu Srbije i regiona.

Ovog vikenda Golubac posebno oživi zbog celodnevnih dešavanja na više lokacija, namenjenih različitim uzrastima i interesovanjima. Manifestacija “Sajam Dunava”, zvanično počinje u petak, 29. jula, u 20 časova i traje sve do nedelje, 31. jula.

Na „Golubačkom kotliću“ odrastale su generacije majstora riblje čorbe budući da ova manifestacija traje duže od pola veka. Gastronomska manifestacija takmičarskog karaktera u Golupcu se organizuje od 1965. godine i jedna je od najstarijih i najmasovnih takmičenja u pripremanju riblje čorbe u Srbiji.  

Osim kulinarske, na “Sajmu Dunava”, pažnja se poklanja i etno baštini. Gradski park u Golupcu u sajamske dane postaje Etno dvorište u kome svoje umeće i rukotvorine predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije.

Uz Etno dvorište smestilo se “Zmajevo selo” sa zanimljivim prezentacijama i radionicama za odrasle i decu. U njemu će najmlađi posetioci sajma ovladavati cirkuskim veštinama, uz umetnicu Tatjanu Karabašević učiti da slikaju i uživati u pozorišnoj predstavi za decu „Ceca Pereca“.

Ulaskom u kompleks „Tvrđava Golubački grad“ posetioci će imati utisak da su u srednjovekovnom selu. Tu će biti vitezovi i princeze, spremne da otkriju tajne – kako su živeli, čime su se hranili i lečili ljudi u srednjem veku.

S obzirom na to da je Dunav kod Golupca „širok kao more“ i pruža odlične uslove za sportove na vodi, deo “Sajma Dunava” su i demonstracija i takmičenje u jedrenju, takmičenje u pecanju na plovak za juniore i seniore, kao i takmičenje u odbojci na pesku.

Bogatstvo etno različitosti kojima se odlikuje Srbija predstaviće kulturno-umetnička društva iz svih krajeva naše zemlje, a završnica dana rezervisana je za koncerte poznatih muzičkih grupa – “Legende” i “Zana”, na letnjoj pozornici u Golupcu.

Pored mnogobrojnih sponzora, ovogodišnji događaj je podržao i projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Continue Reading
To Top