„Sova“ Požarevac: Izveštaj o kvalitetu vazduha nije pouzdan

Požarevac

Društvo

„Sova“ Požarevac: Izveštaj o kvalitetu vazduha nije pouzdan

Foto: A.Berišić

How Good Of A Friend Are You Really?

Ana Berišić, predsednica ekološkog udruženja ,,Sova“, smatra da izveštaj o kvalitetu vazduha požarevačkog Zavoda za javno zdravlje po kome je vazduh prihvatljivog kvaliteta nije tačan i da Štab za vanredne situacije nije pravovremeno informisao javnost o požaru i zaštiti od zagađenog vazduha.

Podsećamo da je zbog požara koji se dogodio 3. jula na deponiji ,,Jeremijino polje“, Zavod za javno zdravlje vršio ispitivanje sadržaja sumpor dioksida, azot dioksida i čađi, od 3. jula u 18.20 časova do 4. jula u 18.20 časova i da su rezultati pokazali da je vazduh prihvatljivog kvaliteta.

>>ZZJZ: VAZDUH U POŽAREVCU PRIHVATLJIVOG KVALITETA<<

,,Udruženje ,,Sova“ smatra da taj izveštaj nije tačan jer se ne poklapa sa našim merenjima PM čestica. Senzor u Kostolačkoj ulici izmerio je 85, 4 mikrograma po metru kubnom PM 2,5 čestica, u subotu, u 17 časova. Nakon nekoliko sati, javio nam se još jedan građanin koji živi kod kružnog toka na Zabelskom putu, na udaljenosti manjoj od jednog kilometra od deponije. Njegov portabl merač izmerio je 421 mikrogram po metru kubnom PM 2,5 čestica“,  tvrdi Berišić.

Ona smatra i da je nelogično to što su se ispitivanja vršila na jednom mernom mestu, na portirnici Opšte bolnice Požarevac.

,,Zašto tamo, kada čitavu deponiju okružuje naselje. Imamo Zabelu i sela pored, kao i Sopot. Čak i u centru nije moglo da se diše kada se požar dogodio“, kaže ona.

Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, kaže da su oni radili isključivo po nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije.

„Zavodu je Štab naložio da merač postavi na jednom mernom mestu i to na portirnici Opšte bolnice Požarevac, što smo i uradili“, kaže Jovanović i dodaje da je vršeno merenje onih materija za koje je Zavod sertifikovan  - sumpor dioksida, azot dioksida i čađi.

  Zavod za javno zdravlje Požarevac nije sertifikovan za detektovanje dioksina i furana, koje su mutagene i kancerogene materije, a nastaju spaljivanjem neorganskog otpada (plastike i gume), zajedno pomešane sa organskim materijalom. Udruženje ,,Sova“ je ovo saznalo od Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

,,Za njihovo detektovanje su potrebni specijalizovani instrumenti, a požarevački Zavod ih nema. Postoje privatne sertifikovane laboratorije za njihovo uzorkovanje i merenje, a mi smatramo da je grad trebalo da plati merenje. Sada su građani uskraćeni za informaciju o tome koliko su otrovani, jer su to opasne čestice“, navodi Ana Berišić.  

 Takođe tvrdi da se Štab za vanredne situacije oglasio tek šest sati nakon što je „Sova“ građane preko društvenih mreža upozorila i savetovala da zatvore prozore.  

„ Prve fotografije požara dobili smo od sugrađanina koji živi u blizini deponije, u subotu, 3. jula oko 11 časova, i odmah smo reagovali. Tek oko 17 časova dobili smo zvanično obaveštenje iz Štaba da zatvorimo prozore. Šta se čekalo toliko dugo kada je uveliko grad bio pod dimom. Kasnije je rečeno da je Štab pravovremeno reagovao. Međutim, prevencija je pravovremeno reagovanje, ovo je samo korekcija sa katastrofalnim posledicama po zdravlje ljudi“,  smatra Berišić i dodaje da je ovo veoma ozbiljna situacija i mora da ima nekog ko je odgovoran za štetu.

Zašto je traženo i vršeno merenje samo kod bolnice i zašto Štab za vanredne situacije nije upozorio javnost odmah po izbijanju požara, pitanja su koja su ostala bez odgovora od prvog čoveka Požarevca i komandanta Štaba, Saše Pavlovića, koji se nije odazvao na poziv novinarke E-Braničeva.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije gradonačelnik nije mogao ništa da precizira u vezi sa izveštajem Zavoda za javno zdravlje jer, kako je rekao, u tom trenutku nije imao pouzdane informacije, ali je naveo da zna da nije došlo do zagađenja vazduha.

Kakav je tokom ovog požara bio kvalitet vazduha u ostalim delovima grada, sva je prilika saznaćemo tek početkom avgusta jer, prema rečima direktorke ZZJZ, ta ustanova na četiri mesta u Požarevcu kontinuirano vrši merenje kvaliteta vazduha, ali se izveštaj radi na mesečnom nivou, odnosno kad istekne tekući mesec.

Podsećamo da Zavod za javno zdravlje Požarevac vrši merenje čađi, azotovih oksida, sumpor dioksida i taložnih materija na tri merna mesta: kod centralne apoteke, Železničke stanice i OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“. Samo na jednom mestu u gradu, kod benzinske pumpe NIS, postavljen je aparat kojim se svakodnevno meri koncentracija PM 10 čestica, a svaki treći dan sadržaj teških metala.

To Top