Počelo građansko merenje zagađenja vazduha u Požarevcu i Kostolcu

Braničevo

Društvo

Počelo građansko merenje zagađenja vazduha u Požarevcu i Kostolcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ekološko udruženje ,,Svest o važnosti atmosfere Sova“ iz Požarevca pokrenulo je inicijativu tzv. građanskog merenja čestica PM 10 i PM 2,5.

Na teritoriji grada Požarevca i Kostolca kontrolu kvalititeta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje Požarevac i to na četiri mesta u gradu, po jednom u Bradarcu i Kostolcu. Mesečne rezultate merenja Zavod po ugovoru dostavlja Gradskoj upravi, a kako se oni ne objavljuju na zvaničnom sajtu grada, građani nemaju nikakve informacije o kvalitetu vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine meri kvalitet vazduha u Kostolcu, podaci su za svaki sat dostupni na njenom sajtu, ali  se ne očitava koncentracija PM čestica koje su najčešći indikatori aerozagađenja. Međutim, u Požarevcu nema takvih merenja, odnosno grad nije u mreži automatskog monitoringa zagađenja vazduha u Srbiji.

Baš zbog nedostupnosti podataka, Ekološko udruženje ,,Svest o važnosti atmosfere Sova“ iz Požarevca pokrenulo je inicijativu tzv. građanskog merenja čestica koje zagađuju vazduh – PM 10 i PM 2,5. Oni su do sada postavili tri merača - u Dunavskoj i Kostolačkoj ulici u Požarevcu i Partizanskoj ulici u Kostolcu, kao vid građanskog kontrolisanja kvaliteta vazduha.

Uređaj postavljen u Požarevcu

,,To nije ozakonjen i profesionalni merač, više je kao verzija uradi sam. Sklopljen je od delova koji nisu skupi i očitava prosečnu vrednost u realnom vremenu. On ne pokazuje 100 odsto tačne informacije, ali možemo videti neke okvirne podatke“ ,objasnila je za E-Braničevo Ana Berišić, predsednica udruženja „Sova“.

Kako kaže, merače su dobili od Beogradske otvorene škole koja je u saradnji sa ,,Eko stražom’’ i lokalnim organizacijama civilnog društva pokrenula inicijativu da se u Srbiji postave  senzori za kontrolu vazduha, sa ciljem da u 2021. godini svi dišemo čistiji vazduh. Senzori za prikupljanje informacija o kvalitetu vazduha u realnom vremenu šalju podatke na sajt sensor.community, kao i na mobilnu aplikaciju AirCare. Kako navode na sajtu Beogradske otvorene škole, „podaci nisu zvanični, ali su ilustrativni, kao i cela akcija – u nedostatku činjenja od strane insitucija, građani uzimaju stvar u svoje ruke“.

Berišić kaže da je najteže pronaći ljude koji bi postavili merač u svom dvorištu, iako je potrebna samo struja i pristup internetu.

Merač za građansko kontrolisanje vazduha

Po njenim rečima, svaki pojedinac, udruženje, pravno ili fizičko lice može dobiti ili kupiti ovaj senzor po ceni od oko 40 evra, dok je cena profesionalnih i do 1.000 evra.

,,U Kostolcu smo instalirali dva, zato što tamo postoje samo državni senzori, koji su ili pokvareni ili ne rade. Želeli smo da imamo podatke kako bi utvrdili da li su zagađenja od termoelektrane ili su glavni emiteri individualna ložišta. Glavni cilj nam je da imamo informacije, kako bismo, zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, mogli da rešimo ovaj problem“, kaže Berišić .

Naglašava da je vazduh u Požarevcu i Kostolcu često lošeg kvaliteta, da se građani guše u prašini i dimu. Po njenim tvrdnjama, 3. marta u Požarevcu je izmerena značajno veća koncetracija PM 2,5 čestica od graničnih vrednosti.

,,Paradoks je taj što Kostolac ima čistiji vazduh od Požarevca, a glavni razlog je pokrivenost centralnim grejanjem.Kada nije nizak pritisak i kada je mala vlažnost vazduha, u Kostolcu imamo zagađenje do 60 mernih jedinica, a u Požarevcu taj broj ide do 140’’, priča Berišić.

Dozvoljena koncentracija PM 2,5 čestica u vazduhu je do 25 mikrograma po metru kubnom, dok je granična vrednost PM 10 čestica 40 mikrograma po metru kubnom.

Šta su PM čestice?

PM 2,5  je oznaka za čestice koje mogu biti viđene samo mikroskopom. One su vrlo male i lagane, čime se povećava šansa da ih udahnemo u pluća.  

Postoje i čestice koje imaju manje od 10 mikrometara, a označavaju se sa PM 10. One su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale.    

To Top