„Viteštvo kraj pruge“ – 60 godina postojanja FK „MIP Majdan“

Požarevac

Događaji

„Viteštvo kraj pruge“ – 60 godina postojanja FK „MIP Majdan“

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

U okviru obeležavanja šest decenija postojanja Fudbalskog kluba ,,MIP Majdan", u svečanoj sali Politehničke škole održana je promocija publikacije o istorijatu kluba pod nazivom „Viteštvo kraj pruge", autora Dragana Živanovića.

Na promociji su govorili, pored autora knjige Dragana Živanovića, Dragan Kostić u ime uprave Fudbalskog kluba „MIP Majdan", Stojan Jovanović, koji je 18 godina čuvao mrežu ovog kluba i Đorđe Marjanović, dugogodišnji fudbaler i kapiten kluba.

Kostić je kazao da je cilj objavljivanja publikacije da se sačuvaju događaji i činjenice, da se na objektivan način javnosti približe akteri šezdesetogodišnje istorije kluba i da se na dostojanstven način prikažu sve generacije koje su nastupile u dresu ovog kluba.

„Fudbalski klub „MIP Majdan“ sigurno nije najstariji u Srbiji, ali ako znamo da je reč o amaterskom sportskom kolektivu koji je iznedrio stotine fudbalera, stručnjaka i sportskih radnika, koji je obeležio jedno vreme u našem gradu, jasno je zašto smo se okupili da pripremimo i odštampamo publikaciju o generacijama ljudi koji su učestvovali u svemu ovome. Pred nama je danas priča o nastanku i razvoju našeg kluba iz pera iskusnog poznavaoca naše stvarnosti, hroničara i publiciste, diplomiranog politikologa Dragana Živanovića“, kazao je Kostić.

Autor publikacije podsetio je na decenijsku vezu kluba i Mesne industije Požarevac (MIP), kao i na razvoj fudbala u Požarevcu i okruženju u drugoj polovini 20 i na početku ovog milenijuma. Zakucao je na vrata zaboravljenih asova, osvetlio neke nedovoljno istražene događaje, podsetio na datum otvaranja igrališta i na neke nezaboravne utakmice i rivale.

Živanović je na slikovit način priču o klubu približio javnosti koristići sagovornike da podsete na činjenice, ali i anegdote koje oslikavaju određeno vreme, odnose i atmosferu. Jedan od sagovornika je Stojan Jovanović, koji se školovao za mesara u Požarevcu, a potom počeo da radi u MIP-u i igra u istoimenom fudbalskom klubu.

Jovanović je podsetio da su klub osnovali 1963. godine radnici MIP-a i da u početku fudbaleri nisu imali uslove za treniranje kakvi postoje danas, ali su bili srećni i voleli su da dolaze na treninge i da igraju utakmice na tuđim terenima, posto prvih godina nisu imali svoj.

„Pošto nismo imali svoj stadion, igrali smo najpre u Ljubičevu, pa na stadionu „Mladog radnika“, pa u Zabeli, pa na stadionu „Železničara“. Uprava kluba je donela odluku da se napravi teren baš ispred fabrike, međutim u septembru 1969. godine vođen je stečajni postupak u MIP-u i tadašnji stečajni upravnik zabranio je da se stadion tu izgradi. Onda je opština dodelila jedno zemljište pored pruge klubu, koje je tada bilo pod kukuruzom, za izgradnju stadiona. Stadion je završen 1972. godine i tada smo počeli da se takmičimo na svom terenu“, seća se Jovanović.

Svoja sećanja iz vremena koje je proveo u klubu podelio je sa prisutnima i Đorđe Marjanović, a promocija knjige je upotpunjena zvucima gitare.

To Top