Centar za socijalni rad Požarevac obeležio 60 godina rada

Požarevac

Događaji

Centar za socijalni rad Požarevac obeležio 60 godina rada

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevački Centar za socijalni rad obeležio je danas značajan jubilej - šest decenija postojanja i uspešnog rada, svečanom akademijom u Centru za kulturu Požarevac.

Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad Požarevac, govoreći o radu ove ustanove kazala je da se rezultati rada teško mogu iskazati brojkama, grafikonima i statističkim pokazateljima i naglasila da je puno snage, posvećenosti, truda, razmevanja i izazova od strane zaposlenih utkano u svaki pojedinačni slučaj.

„Napomenuću da je broj porodica sa kojima naši stručni radnici rade od 350 do 400, što je daleko više od 10 puta u odnosu na kolege u Evropi i Americi. Sa druge strane naš sistem je pokazao daleko bolje rezultate u vanrednoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, što govori o profesionalizmu i posvećenosti mojih kolega. Naša ustanova je bila i ostaće tu za naše sugrađane onda kada život nemilosrdno okrene stranicu, ali pre svega za ostvarivanje prava u oko 198 različitih vrsta postupaka za prosečno 8.000 korisnika godišnje, sa brojem kolega od 23 koji su nosioci aktivnosti. U narednom periodu nam ostaje da svi zajedno ko jedna senzibilisana lokalna zajednica pre svega razumemo, pokažemo dobru nameru, radimo, ostanemo profesionalni i objektivni u razumevanju ograničenja i izazova i time nadalje borimo za dostojanstvene uslobve života svakog  od nas  a posebno lica u stanju socijalne potrebe za podrškom društvene zajednice koja može u bilo kom trenutku postati potreba bilo koga od nas“, istakla je Rajić.

Tatjana Rajić

Sandra Perić, direktorka Komore socijalne zaštite, zahvalila se svim zaposlenima Centra za socijalni rad Požarevac na tome što rade 24 sata, 365 dana u godini, zbog čega za njih ne postoje praznici i odmori, te je zato ova ustanova svima dostupna.

,,Nastojeći da odgovore na brojne potrebe građana sa ove teritorije, često se zaposleni u Centru za socijalni rad Požarevac nalaze između različitih zahteva, potreba i očekivanja pravosudnog, obrazovnog i zdravstvenog sistema, policije, a najčešće između očekivanja građana, lokalne samouprave, drugostepenih organa, ministarstava i nekih drugih nezavisnih tela.  Nije uvek lako da izađemo u susret potrebama građana, a sa druge strane da zadovoljimo različite okolnosti i institucije koje nas ukružuju. Vi u tome istrajavate tako što radite vaš posao predano i odgovorno na najbolji mogući način. Takođe bih volela da budete primer svim drugim institucijama po tome kako se afirmiše socijalna zaštita u vašoj lokalnoj sredini“, kazala je Perić.

Sandra Perić

Živorad Gajić, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i predsednik upravnog odbora Udruženja stručnih radnika socijalne zaštite Republike Srbije, istakao je da građani u Centru za socijalni rad Požarevac mogu da pronađu oslonac, a da je to tako svedoči set usluga i ostvarenja kao što su Savetovalište za brak i porodicu, pomoć u kući i socio-rehabilitacijski klub.

,,U Požarevcu je raznovrstan mini sistem lokalne socijalne zaštite koji ima dobru osnovu za budući razvoj i verujem da ćemo na talasu visoke profesionalnosti, veština, znanja i pozitivnih stavova nastaviti da razvijamo ovu ustanovu i da će ona i u budućnosti bude primer dobre prakse. Požarevac je na mapu institucionalne socijalne zaštite ušao šest godina nakon formiranja prvog Centra za socijalni rad u tadašnjoj velikoj državi – Jugoslaviji. Grad Požarevac, lokalna samouprava i građani su i tada imali svest i osećaj da će ta institucija doneti dodatni kvalitet životu“, kazao je on.

Živorad Gajić

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požrevca, kazao je da je istorijat ove ustanove započet 1962. godine nebrojano puta dokazao da je životni poziv zaposlenih u ovoj ustanovi lep, ali i da često nije lak.

„Uveren sam da govorim u ime svih predstavnika lokalne samouprave, kako sadašnjih tako i nekadašnjih, kada kažem da je naš vrhunski prioritet da omogućimo nesmetano funkcionisanje Centra za socijalni rad. Kada pominjemo da je naša misija briga za građane ima li većeg imperativa od onoga da tu brigu posebno usmerimo na one kojima je najpotrebnija“, kazao je Mijatović.

Predrag Mijatović

On je još dodao da je uveren da će na novoj adresi, u adekvatnom ambijentu za zaposlene i korisnike, nastaviti uspešan rad.

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BIĆE PRESELJEN U CENTAR GRADA

Povodom ovog značajnog jubileja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama dodeljene su zahvalnice.

Uručene zahvalnice

To Top